Kui arvate, et Aasia on turgudel poodlemise maailmajagu, siis olete ajast maha jäänud. Kümnest maailma suuremast ostukeskusest üheksa asub Aasias. Hiinasse, Filipiinidele, Malaisiasse on viimastel aastatel hiiglaslikke ostukeskusi kerkinud nagu seeni pärast vihma, sama saatus ootab varsti arvatavasti ees ka Indiat.   

Praegune maailma suurim ostukeskus, South China Mall, asub Hiinas Dongguani linnas. Selles on 660 000 ruutmeetrit rendipinda: veidi rohkem kui Tallinnas kokku, ligi 20 korda rohkem kui Rocca al Mare kaubanduskeskuses praegu ja ligi kümme korda rohkem, kui tuleb Rocca al Maresse pärast laiendamist. Kui Rocca al Mares on kauplusi praegu 106 ja pärast laiendamist saab olema u 170, siis South China Mallis on neid 1500 ringis.

“Kuna odavat maad jätkub ning ehitamine ja tööjõud on odav, saavad nad endale lubada nii suurelt ehitamist. Ka muud arendusprojektid on Hiinas sama grandioossed. Hiina suurim golfiklubi näiteks hõlmab kümmet rahvusvahelistele standarditele vastavat 18-augulist väljakut, mis on ehitatud üksteise kõrvale – ja muidugi on tegemist maailma suurima golfiklubiga,” selgitab Hongkongis baseeruv kinnisvaraasjatundja Steven Beesley Eastern Connecticut State University ostukeskuste uurimise keskuse veebilehel. Beesley märgib, et materjalide ja tööjõu suhtelise odavuse tõttu on hiinlaste ostukeskused ehitatud kvaliteetsemalt kui näiteks USA omad.

USA ostukeskused on Hiina omadest mitu korda väiksemad. USA-s on nad tavaliselt kahekorruselised, Hiinas küünivad viie-kuue korruseni. Hiina ja ka teiste Aasia maade suured ostukeskused sisaldavad kaubanduspindade kõrval rohkesti restorane, kinosid, lõbustusparke, hotelle, boolingu- ja piljardisaale, spaasid ja muud sellist. Korduvkülastajaid käib Hiina megakeskustes suhteliselt vähe ja seepärast pingutavad keskuste operaatorid kõvasti, et iga kohale tulnu veedaks nende keskuses võimalikult kaua aega ja kulutaks võimalikult palju raha.

Eestile lähim Istanbulis

Näiteks South China Mall sisaldab lisaks poodidele ja eelnimetatule palmidega ääristatud väljakuid, kahe kilomeetri pikkust tehisjõge, purskkaeve, püramiide, suuri tuuleveskeid, 30-meetrist Pariisi Triumfikaare koopiat. Mõnedki Las Vegase liialdused kahvatuvad South China Malli kõrval.

Ent South China Mall jääb maailma suurima tiitlist ilma tõenäoliselt juba lähema aasta jooksul, kui valmis saab Dubai Mall (www.thedubaimall.com). See saab olema umbes veerandi võrra suurem kui Dongguanis asuv ostuparadiis (või -põrgu).

Eestile lähim hiigelostukeskus asub Istanbulis – Cevahir, avatud 2005. aastal ja rendipinnalt maailmas suuruselt viies. Cevahir Istanbul hõlmab 280 poodi, 34 kiirtoidukohta, 14 restorani, 12 kino, teatrisaali, boolingusaali, väikseid ameerika mägesid ning maailma suurimat kella.