Ükski suur finantskriis ei saa algust keskuses, vaid kusagil kõrvalises kohas toimuvatest sündmustest, mis kontrolli alt väljuvad – see on kaoseteooria liblikaefekt. Seepärast hoime me Bedlamis alati silma peal “väikestel” sündmustel, mis jõuavad lühikeseks ajaks uudistesse: näiteks sõjaväeline riigipööre Tais ja Põhja-Korea saamine tuumariigiks. Aktsiaturud, ja mis veelgi olulisem, võlaturud hindasid mõlemad sündmused triviaalseteks ja globaalseid riske vähendavaks.

Vaatame numbreid: tänavu 1. jaanuaril oli Lõuna-Korea valitsuse võlakirjade riskipreemia USA valitsuse 10-aastaste võlakirjade suhtes 1,38%. Pärast seda, kui üsna hullumeelne Põhja-Korea liider Kim Jong-il lõhkas 16. oktoobril tuumapommi, on Lõuna-Korea riskipreemia langenud kõigest 0,17%-ni. Niisiis – ostjad on järeldanud, et Lõuna-Koreasse investeerimise risk on aastaga 85% võrra vähenenud, sest selle naaber Põhja-Korea omab nüüd tuumarelva ja, nagu näha sagedastel sõjaväeparaadidel näidatavatest rakettidest, ka vahendit, millega see sihtmärgini toimetada.

Tai valitsuse võlakirjade tootlus aasta alguses oli 0,93% kõrgem kui sarnasel USA valitsuse võlakirjadel. Okroobri lõpuks olid turud otsustanud, et riigipööre oli suurepärane sündmus ja vähendanud Tai riskipreemia 0,34%-ni.

Pöördvõrdeline seos

Kaks erandlikku näidet? Üldsegi mitte. Riski hind näib praegusel ajal olevat lausa pöördvõrdelises seoses olukorraga riigis. Ükskõik, mis juhtub, turud reageerivad ikka nii, nagu risk oleks vähenenud. Teised sarnased näited on Venezuela (kus Hugo Chavez paistab olevat omadega täiesti segi), Sudaan (genotsiid) või Pakistan (kus kindral Musharraf on õnnega koos, kui sureb voodis). Kõigis kolmes riigis on riskipreemia USA valitsuse võlakirjade suhtes märkimisväärselt vähenenud.

Teisiti öeldes on võlaturud hakanud elama täiesti omaette maailmas. Me ei tea, kuidas ja millal meeleolu muutub. Me kahtlustame, et see muutub niipea, kui USA-d tabab normaalne, tsükliline majanduse aeglustumine ja raha pole enam nii vabalt liikvel. S.o enne 2007. aasta lõppu.

Mida me teame kindlasti, on see, et praegu on ohtlik aeg osta arenevate turgude võlakirju, Bulgaaria kinnisvara, riskifondide fonde, indeksifonde ja muid investeeringuid, mis on tegelikult kõike muud kui riskivabad. Kahjuks puudutab see ka olulist osa paljudest aktsiaturgudest – sealgi ekstrapoleeritakse praegu viimase kolme aasta kiire kasv tulevikku eeldusel, et maailmas pole ühtki ohtu.

Kuigi konsensusarvamus osutub sagedamini õigeks kui valeks, oleme me veendunud, et praegu on ta vale ja kujutab endast silmatorkavat näidet finantsturgude narrusest.

Bedlam Asset Managementi loal lühendatult tõlkinud Villu Zirnask.