Kinnisvaraturu kõrghetkel otsustasid paljud oma kodu ise müüa, sest ülikiiresti kasvava nõudluse käigus polnud varale kuigi raske ostjat leida. Praeguses turuolukorras on müüjad aga taas hädas klassikaliste küsimustega: millise hinnaga tohutus pakkumistehulgas eristuda? Millistes reklaamikanalites objekti kuulutada?

Maakler korraldab professionaalsed ja kiretud läbirääkimised, nõustab keerulisemate tehingute korral juriidiliselt. Lisaks on suurematel kinnisvarafirmadel ka ülimahukas kliendibaas ja ligipääs värskele statistikale. Võtmesõnaks praegu on müügihinna määramine.

Arusaadavalt ei meeldi omanikele, et vara väärtus on praegu kahanenud, sest enamasti tuleb ju asemele osta midagi muud. Paljud müüjad on emotsionaalsed ja kinniehitatud rõdul või korrastatud tagahoovil on omaniku silmis ikka oluliselt suurem väärtus, kui maakler ütleb. Maakler saab aga reaalselt sõlmitud tehingutega tõendada, et vara hind on õiglane.

Maaklerilepingut sõlmides tasub tingimusi võimalikult täpselt seletada. Vahendustasu suurus, meediaplaanid, kavandatud müügiperiood, maakleri aruandluskohustus ning mõlema lepingupoole õigused ja kohustused peavad olema selgelt kokku lepitud. On kahetsusväärne, kui lepingust saab hiljem hoopis kahe partneri vahelise tüli allikas.

Kirjalik leping annab mõlemale poolele suurema kindlustunde: maakler teab, et klient on tõsihingeline teenuse tellija, ning annab endast asjaajamisel kõik.Varaomanik teab, et lepingu puhul ei piirdu tema objekti müük vaid paari internetikanalisse kuulutuse ülesriputamisega, vaid asjaga nähakse ka tõepoolest vaeva.

Paljudele tekitab peavalu ka partnerivalik. Soovitan teenindava kinnisvarafirma või maakleri kindlasti valida Eesti kinnisvarafirmade liidu või Eesti kinnisvaramaaklerite koja liikmete hulgast.

Lõpetuseks tahan aga meelde tuletada põhitõde: oma vara mitmele maaklerile müüa andmine ei suurenda müügitõenäosust. Pigem võib tekkida vastupidine efekt: lõpuks ei tegele vara müügiga korralikult enam mitte keegi.

Pärle Sepping-Raud

Pindi Kinnisvara eluruumide

osakonna juhataja