Seadusemuudatus annaks kodualuse maa maamaksust vabastuse täies ulatuses ka neile koduomanikele, kelle kinnistu on liitsihtotstarbeline ehk näiteks neile kortermajade korteriomanikele, kus maja esimesel korrusel on äripinnad. Praegu kehtiva seaduse alusel tuleb korteriomanikel ärimaa osa eest maamaksu maksta vaatamata sellele, et tulu nad ärimaa eest ei saa.

Samuti näeb seadusemuudatus ette, et senised kodualuse maa maksuvabastuse pindalalised piirangud (asulas ja tiheasustusega alal 0,15 ha ning mujal 2 ha) kohaldatakse iga ühis- ja kaasomaniku kohta eraldi (mitte enam ühiselt), lõpetades korteriomandite omanike ning kinnisasja ühis- ja kaasomanike ebavõrdse kohtlemise tulenevalt omandivormist. See puudutab näiteks ridaelamu elanikke, kus kaasomanikud saavad seni 1500 ruutmeetri ulatuses maksuvabastuse vaid kõikide kaasomanike peale kokku. Näiteks 2000-ruutmeetrisele kinnistule rajatud ridamaja on praegu saanud küll 1500 ruutmeetri ulatuses maksusoodustust, kuid ülejäänud 500 eest tuleb kõigil ridamajaosadel proportsionaalselt maksu tasuda.

Riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees Sven Sester tõdes täna riigikogus esinedes, et seaduseelnõu muudatused maksavad suurusjärgus 1,5 miljonit eurot. Sellest liitsihtotstarbega maad on suurusjärgus 1,2 miljonit ja kaas- ja ühisomanikud suurusjärgus 350 000 eurot.

Seaduseelnõu muudatusettepanekute esitamise tähtaeg on 30.aprill.