Maaomanike hinnangul on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) väide nagu pidid maaomanikud juba enne maade soetamist teadma, et kõnealused maad kuuluvad sundvõõrandamisele, on asjatundmatu ja küüniline. Ministeerium viidab sellele, et Sonda valla 2005. aasta üldplaneering näeb vaidlusalusele maale ette karjääriala, ning maaomanikud pidid tulevasest sundvõõrandamisest teadlikud olema.

Kaevandamise ettenägemine planeeringuga ei tähenda automaatselt karjääriala kinnistute sundvõõrandamist, rõhutavad maaomanikud. Teatud juhtudel võib selline planeering tõepoolest ette näha sundvõõrandamise vajalikkuse või võimalikkuse, kuid see eeldab planeerimisseaduse erinõuete järgimist maaomanike kaasamisel. Sundvõõrandamine on riigi poolt kasutatav äärmuslik meede, mis tuleb kõne alla siis, kui kõik teised võimalikud abinõud on ammendunud.

Sundvõõrandamise vajalikkus peab sellisel juhul olema ka otsesõnu sätestatud, leiavad maaomanikud. Sonda valla üldplaneering ei näe aga ette karjääriala kinnituste sundvõõrandamist, liiatigi, planeering ei piiranud maade kasutamist maatulundusmaana, muuhulgas ka põllumajanduslikuks tootmiseks.

Kiviõli Keemiatööstus OÜ esitas keskkonnaministeeriumile põlevkivi kaevandamisloa taotluse 2004. aasta jaanuaris. Kõnealune Põhja-Kiviõli II mäeeraldis asub Ida-Viru maakonnas Sonda alevist ühe kilomeetri kaugusel. Mäeeraldise ja selle teenindusmaa pindala on ligi 740 hektarit. Põhja-Kiviõli põlevkivikarjääri II etapi piirkonda jäävad maatükid kuuluvad kaheksale eraisikule ja ühele ettevõttele, kes pole nõustunud karjääri laiendamisega.