Kongressi korraldustoimkonna liige, Tartumaa Põllumeeste Liidu juhatuse esimees Jaan Sõrra ütles ETAle, et kutsutud on viis presidendikandidaati, vähemalt osa neist kindlasti ka tuleb kongressile.

Kongress analüüsib Eesti maaelu tulevikuväljavaateid ning teeb oma seisukohad teatavaks ka Riigikogule ja valitsusele. Kongressil on kavas vastu võtta otsused maaelu väärtustest, haldusreformist, põllumajandusest, haridusest, ühistegevusest, erametsandusest ja kalandusest, teatas Sõrra ETAle.

Eesti Maarahva Kongressi kaasesimees Ants Aaman loodab, et selle kongressi otsused tulevad konkreetsemad kui eelmisel korral, mil liiga palju kasutati otsustes sõnu, nagu "suunata", "pidurdada", "taastada" jne.

Kongressil, kuhu korraldajad ootavad ligi tuhandet inimest, tulevad jutuks kõik tänase Eesti maaelu põhiprobleemid, on öelnud ajakirjanikele kongressi juhatuse liige Valjo Masso. Eraldi võetakse vaatluse alla haldusreform. Kongressi ettekanded käsitlevad põllumajandust, Euroopa Liitu, kultuuri, haridust, tervishoidu jpm.

Kongressi delegaatide hulgas on esindatud kõik Eesti vallad, vähemalt on kõik kutsutud. Kutsed on saadetud ka Riigikogu liikmetele, maavanematele ja loomeliitude juhtidele.

Kongressile on saatnud läkituse ka president Lennart Meri.