Maarja-Liis Ilus pakkus eile Laeva meiereis omanimelist jogurtit, mille paki kavandi valis ta ise.

"Muidugi on see reklaamüritus, aga teksamustri ja minu pildiga kaunistatud jogurt maitseb mulle," lausus Eurovisioonis eestlaste südamed võitnud neiu.

Laeva meiereis seadis neiu ette liblikaga põlle ja jagas kulbiga jogurtit. "Iff, tule võta ka," pakkus tüdruk. Ivo Linna ei olnud sugugi kurb, et temanimelist marjajooki veel valmistama pole hakatud.

Eestis on Maarja-Liis esimene, kes ametliku omanimelise tarbekaubaga kiidelda võib. Toidupoodides autogrammi andmisest on ta õnneks prii, sest pakendil on tema allkiri olemas.

PR-firma Inorek & Grey töötajate Toomas H. Liivi ja Liia Kõivu naljaga pooleks sünnitatud nimelise joogi idee sai tuule tiibadesse kolme nädalaga. Põldmarjajogurtit villivad liinid hakkavad täisvõimsusega tööle enne jaanipäeva. 22. juuni paiku jõuab Maarja-Liisi jogurt ka kauplustesse. "Maarja-Liisi nimelist jogurtit villib Laeva meierei neli kuud," lubas marketingijuht Irja Pelto-Timperi.

"Põldmari igal pool ei kasva ja Maarja-Liisi häält kuulates tuli just see mari meelde," lausus müügijuht Andrus Aigro. Ivo Linna seletas seepeale heldinult, et Saaremaal võib põldmarju kilode kaupa korjata.

15-aastane 21. keskkooli õpilane Maarja-Liis ise oma reklaamilepingutele alla ei kirjuta, seda teeb tema eest isa. See tekitas küsimuse, kellel on õigus Maarja-Liisi nime kaubamärgina kasutada. Seekordse nimekasutuse summadest ei räägitud.

Firma Aidem Pot, kust juuni alguses tuli välja noore eurostaari CD, arvas, et ainuõigus Maarja-Liisi reklaamilepingute sõlmimiseks on ainult neil. Aidem Poti direktori Mart Mardisalu allkirjastatud faksist Inreko & Greyle selgus, et Maarja-Liisi nime hindab ta 200 000 kroonile. PR-direktori T. H. Liivi sõnul keeldus Mardisalu ütlemast, kui palju sellest rahast saab Maarja-Liis. Oma osa pidid Mardisalu teatel saama kõik, kes on aidanud kaasa tüdruku staariks saamisele.

Inorek & Grey vestlusest Maarja-Liisi isaga selgus, et Aidem Potil pole mingit õigust Maarja-Liisi nimel reklaamilepinguid sõlmida. Sellega anti stardipauk sprindile, milles peaauhind on eurostaar kui kaubamärk.

Oma jogurtit nagu ka peadpööritavat populaarsust võtab Maarja-Liis täiesti rahulikult. Tunduvalt suurema tähelepanuga suhtub ta tänasesse põhikooli lõpukirjandisse. Juba neljapäeval peaks Maarja-Liis saama põhiharidust tõestava dokumendi.

Täna hommikul kirjanditeemade kuulamise ajal on tüdruk vist pisut väsinud, sest alles eile õhtul laulsid nad koos Ivo Linnaga Rakvere vallimäel "Kaelakee häält".

Ilmselt vallandab Maarja-Liisi nimeline jogurt nimeliste toodete buumi Eestis. Virge Naerise ja Indrek Pertelsoni piltidega shokolaadid on edukad olnud. Kohe võiks välja pakkuda Arnoldi-nimelise leiva või Opmanni-nimelise longero. Saab näha, mis ootab ees Erki Noolt.

PIRET TALI