“Sel aastal läheb maasikas hinda!” ennustab Põlvamaa Tuulemäe küla taluperenaine Õie Russak SL Õhtulehele. “Maasikasaak tõotab tulla kehv, sest pärast eelmise aasta põuast suve ei tulnud sügiselgi vihma, alles kevadel tuli vihmaperiood. Suur osa taimi lihtsalt kuivas ära ja uusi tuli väga vähe juurde.”

Tallinna turulettidele jõuab enamik varaseid maasikaid just Lõuna-Eestist. Eelmise aasta juuni esimestel päevadel maksis maasikakilo pealinnas 75-110 krooni, kuid juba paari nädala pärast langes hind 25 kroonile, sest saak oli rikkalik ja müüjaid palju. “See häda on ka, et kui suvi tuleb nii vihmane nagu praegu ennustatakse, ega siis head saaki ei saa,” ohkab Russak. Maasikad kipuvad vihma käes mädanema ja hallitama veel enne, kui neid üldse korjata ja müüki viia jõutakse.

Kehva marja-aastat ennustab ka Hiiumaa OÜ Pihlamari juhataja Anu-Maie Jõgi: “Kindlasti ei tule ka head vaarika-aastat, seda just suvise põua, mitte niivõrd külma talve pärast. Ja on võimatu, et sel aastal hea maasikasaak tuleb.”

Tartumaa mustikakasvataja Are Roosvald on oma marjasaagi suhtes pisut optimistlikum — ehkki saak jääb kindlasti tavapärasest hilisemaks, õitsevad madala kanada mustika sordid päris hästi. “Täna-homme lubas viis kraadi külma — kui see nüüd midagi ei tee… Madalad mustikad on enam-vähem okei, aga kõrgemad vormid, millel põõsa kõrgus meetri ringis, läksid tänavu kõik välja, külmakahjustused on väga suured.”

Karilatsi külas suurt viljapuuaeda hariv Tiiu Niinemägi tunnistab, et käre talv ja eelmise aasta sooja suve suur saak paneb tema aiale küll põõna. Pilt on nukravõitu — õitsevad vaid vähesed õunapuud.

“Ploomipuud on pihta saanud. Need oksad, mis olid lume all, õitsevad, aga peale ei paista eriti midagi tulema. Eelmisel aastal olid õunapuud täis ja seetõttu, et nad nii kõvasti kandsid, võib meie aia saak väga väikseks jääda.”