"See võis olla tingitud pankade agressiivsemast käitumisest probleemklientidele uute omanike leidmisel ning arvestades senini kestvat likviidsuskriisi, on see hea aeg skandinaavlastel Baltimaadest odavalt varade ostmiseks," kommenteeris investeerimisfondi Amber Trust siinset tegevust koordineeriv Indrek Kasela, vahendab Äripäev.

"Huvi kasvu on selgelt näha, aga fakt on see, et alates 2008. aastast ei ole ühtegi suuremat fondi Baltimaade investeeringute jaoks loodud. Võimalused on head, aga kui välisinvestoritel endil on kodus probleemid, ei hakka perifeeriaga keegi tegelema," märkis ta. Kasela sõnul oleks selleks, et jää päriselt liikuma läheks, tarvis vähemalt 5-6 Balti-suunalise fondi turule tulekut.

Amber Trusti enda fondid tänavu uusi investeeringuid ei plaani. "Vajadusel anname oma ettevõtetele lisaraha uute ettevõtete omandamiseks. Uue fondi loomise mõtted on liikvel. Kui tegevust alustame, anname teada," lisas Kasela.

"Aasta algus on olnud tihedam, projekte, millega tegeleda, on rohkem kui aasta tagasi," kinnitas teiste teenuste seas ka ühinemisi ning ülevõtmisi nõustava Redgate Capitali juhatuse liige Aare Tammemäe.

Samas tuleb tema kinnitusel arvestada, et ühinemis- ja ülevõtmistehingute aktiivsus - aga ka esmaemissioonide arv - on kasvanud kogu maailmas. Osaliselt kandub see üle ka Balti riikidesse. "Tehingute arv ja maht oli eelmisel aastal mitu korda suurem kui 2009. See tähendab, et investorid on enesekindlust juurde saanud," sõnas Tammemäe. Eelmist aastat Baltimaades iseloomustab tema sõnul see, et suuremaid tehinguid tegid strateegilised investorid, kes otsisid võimalusi laieneda. Siin on heaks näiteks Norra suurkontserni Orkla tütarettevõte Felix Abba, mis ostis Oliver Kruudalt Kalevi šokolaadivabriku.