Madal nõudlus kukutas drastiliselt pagaritööstuste kasumit

 (40)
Marketi avamine
SaiakesedFoto: Karin Kaljuläte

Pagaritööstuste müügitulu oli selle aasta esimeses kvartalis 44,2 miljonit eurot ehk 6,9% vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Esimese kvartali kogukasum kukkus mulluselt 1,3 miljonilt eurolt 48 300 eurole, selgub maaeluministeeriumis koostatud Eesti pagaritööstuse esimese kvartali ülevaatest.

„Pagaritööstuste müügitulu vähenes esimeses kvartalis kiiremini kui kulud, mistõttu oli kogu sektori kasum väiksem kui eelmisel aastal. Kuigi eksport Soome ja Rootsi kasvas, jäi teiste oluliste kaubanduspartnerite nõudlus eelneva aastaga võrreldes kiduramaks,” ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. „Samas, kuna tugev konkurents sunnib ettevõtjaid jätkuvalt investeerima tootmise moderniseerimisse, investeerisid pagaritööstuse ettevõtted materiaalsesse põhivarasse 2017. aasta esimeses kvartalis 2,0 miljonit eurot ehk kolm korda rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.”

Pagaritööstuse 2017. aasta esimese kvartali kogukasum oli 48 300 eurot, kuna müügitulu vähenes kiiremini kui kulud ja selle tulemusel jäi sektori kasum väikeseks. Eelmise aasta samal ajal oli kasum 1,3 miljonit eurot. Selle aasta esimese kvartaliga teenis pagaritööstus 0,26% toiduaine- ning 0,05% töötleva tööstuse kogukasumist.

Pagaritööstuste tootmismahud jäid peaaegu eelneva aasta tasemele. Statistikaameti lühiajastatistika andmetel toodeti 2017. aasta kolme kuuga pagaritööstuste poolt ligikaudu 31 miljoni euro eest toodangut. Koguseliselt toodeti 18 400 tonni pagaritooteid ning 1100 tonni valikpagaritooteid.

Statistikaameti andmetel tegutseb pagaritööstuses keskmiselt 130–140 ettevõtet. Vaatamata suurele ettevõtete arvule annavad 4–5 suuremat ettevõtet peaaegu kolmveerandi pagaritööstuse müügitulust. Statistikaameti andmeil oli 2017. aasta esimeses kvartalis pagaritööstuses tööga hõivatud keskmiselt 3091 inimest, mis oli peaaegu sama võrreldes aasta varasemaga.