Uus hulgimüügiesindus OÜ Mažeikiu Nafta Trading House (MNTH) registreeriti 30. juulil. Venemaa naftagigandile Jukosele kuuluval MN-il on Eestis paarkümmend klienti, neist nimekamad on Statoil, Neste ja Lukoil.

Firma arendusdirektori Šarunas Kliokyse sõnul on Eestisse hulgimüügiüksuse rajamise eesmärk paremini kontrollida MN-i toodangu kvaliteeti siinsetes tanklates.

##Seni vastutas rafineerimistehas kauba eest ajani, kui tsisternid Eesti–Läti piirini jõudsid, nüüd kavatseb firma rentida Eestis terminalid. See võimaldab kvaliteeti kontrollida pikema tsükli jooksul.

MN-i toodangut hakatakse edaspidi autodega Leedust tooma. Kuigi firma toodanguga Eestis suuremaid probleeme pole olnud, leidis Kliokys, et Eesti kütuseturult ei ole kvaliteediprobleemid kadunud. Eesti hulgimüügiüksuse kaudu saab firma vajadusel ka Eesti valitsusringkondades lobitööd teha kütuse kvaliteedi kontrolli tõhustamiseks turul.

MN-i turuosa Eestis on autobensiini osas ligi 80 protsenti, diiselkütuse osas 11 protsenti. Leedus on MN-i turuosad vastavalt 100 ja 90 protsenti.

OÜ MNTH juhatuse liikme Tõnu Ääro hinnangul ei ole autobensiini osas võimatu ka kogu turg oma kontrolli alla saada. See aga ei tähendaks, et konkurents Eesti turul puudub. MN-i suurimad konkurendid Eestis on Soome Porvoo rafineerimistehas, mitmed Venemaa rafineerimistehased on samuti eurobensiini tootma hakanud. Kütuse hinda jääb Ääro sõnul peamiselt mõjutama turg. Oma majandustegevuse täpsematest eesmärkidest Ääro rääkida ei soovinud.

Ääro tegeles enne MN-i palgale asumist kuus aastat Gillette’i toodangu turustamisega Baltikumis. Peale tema palkab MN uude tütarettevõttesse veel kümmekond inimest Eestist.

Eesti hulgimüügiüksuse emaettevõte Mažeikiu Nafta Trading House UAB loodi Leedus juuli alguses, kui MN-i müügiosakond eraldiseisvaks ettevõtteks tehti. Firma peakontor on Leedus, sealt hakatakse Läti ja Eesti tütarettevõtete kaudu kogu Baltimaade müüki koordineerima.

Möödunud aasta esimesel poolaastal teenis MN 616,1 miljonit krooni kahjumit, käesoleva aasta esimesel poolaastal aga 335,2 miljonit krooni kasumit.