Konkurentsiamet otsustas 8. mail keelata aktsiaseltsi Magnum kontserni kuuluva tütarettevõtte Terve Pere Apteek OÜ ja OÜ Saku Apteek koondumise, kuna sõltumatuks jäänud apteekide turuosa on Eestis vähenenud juba napi 13 protsendini.

“Otsust tehes lähtus konkurentsiamet olukorrast, kus ühte kontserni kuuluvad ettevõtjad omandavad järjest uusi apteeke, mille tulemusena ravimite hulgimüügiturul ühe ettevõtja turgu valitsev seisund järk-järgult tugevneb. Seni sõltumatuks jäänud apteekide turuosa on Eestis langenud juba napi 13%-ni,” selgitas konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.

Praeguseks on kaks suurt ravimite hulgimüügikontserni – Magnum ja Tamro – liitnud enamiku Eesti apteekidest kahte suurde apteegiketti.

Koondumise keelamise peapõhjuseks oli konkurentsiolukorra ja konkurentsivõimelise turustruktuuri säilitamine. Ravimitootjate pääs Eesti turule võib olla piiratud, kui kaks turgu valitsevat ravimite hulgimüüjat ei soostu nende ravimeid turustama või pakuvad neile ebamõistlikke tingimusi. Selline olukord ei taga ravimitootjatele piisavalt turustuskanaleid ning tarbijatele ei ole kättesaadav vajalik ja mõistlik valik ravimeid.