Kuigi Magnum on olnud Apotheka keti looja ja kontrollija selle asutamisest saati, on firma seoseid eitanud.

“Magnum Medical ja tema tütarettevõtted ei ole omandanud apteeke,” kirjutas ettevõtte juhatuse liige Tarmo Laanetu nädal tagasi vastuseks e-mailile.

Magnum Medicali kaks omanikku vennad Margus ja Aivar Linnamägi on saanud suurimateks tegijateks nii ravimite hulgi- kui jaemüügi valdkonnas.

1,1 miljardi kroonise käibega Magnum Medicalil on hulgimüügiturul 49 protsendiline ja Apteekide Koostöö aktsiaseltsil, mis kasutab kaubamärki Apotheka jaemüügis 47 protsendiline turuosa.

Apotheka kaubamärki kasutavate apteekide käive on ligikaudu 700 mln krooni.

Konkurentsiseadus peab turgu valitsevaks ettevõtteks 40 protsendilise turuosaga firmat.

Magnum Medicalil on 84 protsendiline osalus Apteekide Koostöö aktsiaseltsis läbi Raekoja apteegi OÜ ja Apteekide Infotehnoloogia OÜ, lisaks on koostöös osalevad apteegid seotud läbi arvuti- ja turundussüsteemide Magnumiga.

Magnum kontrollib apteegiketti, mille käes on pool Eesti apteegiturust.

Kooskõlastusringil on uus ravimiseadus, mille kohaselt ühe hulgimüüja käes ei tohi olla rohkem, kui 25 protsenti jaemüügiturust. Esialgne plaan oli kirjutada seadusesse null osalus, kuid see oleks läinud vastuollu põhiseadusega ja juristid poleks suutnud seadust kaitsta.

“Riik ei saa lubada olukorda, kus olulise turujõu omandanud ettevõte vastab riigi poolt juurdehindluse protsendi alandamisele näiteks apteekide ajutise sulgemisega,” ütles ravimiameti juhatuse liige Alar Irs.

Linnamäe sõnul on uuest ravimiseadusest veel vara rääkida. “Tegu on eelnõuga, mis pole veel jõudnud isegi Riigikogu menetlusse,” ütles Linnamäe.

Ravimikaubandus on valdkond, mida riik soovib kontrollida, sest poole käibest ehk 700 mln krooni annab riigi toetus.