Uus nimetus on “Vanilliplombiir Premia taimerasvaga”, kuna jäätise taimerasvasisaldus oli analüüsi põhjal 6,6 protsenti.

Ettekirjutuse järgi pidid tootjad tarbijate eksitamise lõpetama 30. juuniks, kuid tarbijakaitseameti ja tootja vahelise kokkuleppe tulemusel said tootjad ajapikendust.

Kuu lõpuks

Kohukesetootjad peavad pakendite märgistuse õigeks muutma 31. detsembriks, plombiiritootjad 1. jaanuariks 2008. Kaupluses, kus neid tooteid müüakse, peab aga hiljemalt selle kuu lõpus hinnasildi juures olema teave, et toote valmistamisel on kasutatud taimerasva. Marje Kokk lubas, et tarbijakaitseamet hakkab selle nõude täitmist kontrollima juunis, mittetäitmisega võib kaasneda kuni 10 000-kroonine trahv.

Põllumajandusministeeriumi toidulabori büroo peaspetsialist Külli Johanson ütles, et hüdrogeenitud ehk tahkestatud taimerasva, mis tegelikult on margariin, on leitud mitte ainult jäätistest ja kohukestest, vaid isegi kohvikoorest ja salati jaoks mõeldud hapukoorest.

Tarbijakaitseamet uuris taimerasvasisaldust 13 eri glasuurkohukeses ja kuues plombiiris. Kümnes kohukeses ja neljas jäätises leiti taimset rasva, mistõttu tarbijakaitseameti peadirektori asetäitja Marje Kokk tegi ettekirjutuse kaheksale plombiiri ja glasuurkohukesi tootvale piimatööstusele.“Kuigi piimarasva asendamine taimerasvaga pole keelatud, eeldab tarbija sellist toodet ostes siiski, et tegemist on puhtakujulise piimatootega,” märkis Kokk.

Tallinna Külmhoone juht Kuldar Leis ütles, et taimne rasv on nüüdisaegses toidutööstuses kõikjal maailmas kasutatav tavaline koostisaine, mille kasutamise vajadus sõltub otseselt retseptuurist. “Praegu pole ühegi seadusandliku aktiga defineeritud plombiiri mõiste ja sellest tulenevalt ei ole reguleeritud ka selle koostis,” möönis Leis.

Suurem südamehaiguse risk

•• TTÜ toiduainete instituudi doktorant Sirje Vaask ütleb, et transrasvu sisaldav toit suurendab südamehaigustesse haigestumise riski rohkem kui küllastatud rasvu sisaldav toit.

•• Uuringud on näidanud, et südame-veresoonkonnahaiguste riski ja vere kolesteroolisisaldust mõjutab rohkem toidurasva rasvhappeline koostis (küllastatud, mono- ja polüküllastamata, transrasvhapped) kui rasva üldhulk toidus.

•• Uuringud on näidanud, et transrasvarikas dieet alandab veresoonte läbilaskvust kuni 30% ja hea kolesterooli taset umbes 20%, kui võrrelda küllastatud rasvade rikka dieediga.

•• Kui looduslik taimne õli hüdrogeenitakse osaliselt organismile võõrasteks ja kahjulikeks transrasvhapeteks, on see rasv kergesti oksüdeeruv.

•• Oksüdatsiooni vähendamiseks lisatakse täiendavalt lisaaineid E320 ja E321, mis on paljudele allergeeniks.