NPS süsteemihind langes mais 20 protsendi võrra 36,87 euroni megavatt-tunni kohta. Langust toetas lisaks tarbimise vähenemisele ka maikuu teisel poolel alanud hüdroreservuaaride kiirem täitumine.

"Kui maikuu alguses oli hüdroreservuaaride tase 40 protsendi võrra madalam eelmise aasta sama aja tasemest, siis kuu lõpuks oli mahajäämus kahanenud viiele protsendile. Sellest tulenevalt olid Norra ja Rootsi maikuus taas elektrienergiat eksportivate elektrisüsteemi hulgas," teatas Elering.

Maikuus maksis NPS Eesti hinnapiirkonnas elektrienergia 37,14 eurot megavatt-tunni kohta, mis on ligikaudu samal tasemel NPS Soome ja ka NPS süsteemihinnaga. NPS ELE ja Leedu hinnapiirkonnas oli hind vastavalt 39,76 ja 42,72 eurot megavatt-tunni kohta. Need olid eelmisel kuul ühtlasi Põhjamaade elektribörsi kõrgeimad hinnad. NPS Eesti hinnapiirkonnas langes hind kuises võrdluses 14 protsenti, NPS ELE-s 10 ja NPS Leedu hinnapiirkonnas 5 protsenti.

Kui maikuu esimesel poolel oli Läti eksportijate hulgas, siis kuu teises poolel alanes seal hüdroreservuaaride tase, mistõttu langes tootmine allapoole tarbimise taset. Maikuu kokkuvõttes ületas Läti tootmine siseriiklikku tarbimist siiski 36 protsendi võrra. Leedus siseriikliku tarbimise katteks toodetud elektrienergia kogus langes, kuna seda oli soodsam importida Lätist ning tootmine moodustas seal 19 protsenti siseriiklikust tarbimisest.

Kogu maikuu jooksul oli ülekandevõimsuste puudujääk Eesti ja ELE piirkonna vahel 33 tunnil. Aprillis oli puudujääk 66 tunnil.

Eleringi teatel olid Eesti ja Soome hinnad maikuus 79 protsendil ajast ehk 586 tunnil võrdsed ja ülekandevõimsuste puudujääki Eesti-Soome ühendusel EstLink neil tundidel ei olnud. "Eelmise kuu alguses oli EstLinki võimsusvoog suunatud Eestist Soome, kuna Põhjamaade hüdroenergia tase oli aasta madalaim. Alates kuu keskpaigast muutus võimsusvoog Põhjamaade suurenenud hüdroenergia kättesaadavuse tõttu vastupidiseks," selgitas Elering.

Maikuus kasvas NPS Eesti päevasisesel turul ostetud kogus ligi 40 protsenti rekordilise 18,4 gigavatt-tunnini.

Nasdaq OMX Commodities turul toimunud finantstehingute põhjal kujunes selle aasta viimase kvartali elektri süsteemihinnaks 40,3 eurot ja 2014. aasta esimeses kvartalis 42,1 eurot megavatt-tunni kohta.