Tänavu varakevadel Kiili vallas Ilba II elamurajooni arendama hakanud OmaKoduMaja müüs 2/3 kruntidest hoonestusega, ülejäänud osa kruntidena. Vahur Kase kinnisvaraarendusfirmast ütleb, et nende soov on pakkuda klientidele valmis elukeskkonda. “Niimoodi tuli välja küll, et majaga krundi hind tuli soodsam kui majata krundi puhul,” tunnistab Kase. Praeguseks on kõik tühjad krundid Kase sõnul müüdud ja mõni majaga krunt veel müügis.

Uus Maa Kinnisvarabüroo maakleri Kaie Kulliku sõnul valivad arendajad elamute ehitamiseks soodsama hinnaga maad. Kui hinnad tõusevad, on võimalik, et majaga krundile seda tõusu juurde ei arvestata.

Tühi maatükk on mõnikord kallim kui täisehitusega krunt, ütleb ka ERI Elamispindade Kinnisvara OÜ tegevjuht Mart Saa. Peamine põhjus on see, et ühel maa-alal on juba maja, mida peab aktsepteerima.

Saa lisab, et majaga ostetud krundi hind ei kujune alati soodsamaks. Näiteks juhtudel kui maamüük läheb nii edukalt, et arendaja hakkab seda pidurdama ning jätab osa kinnistuid endale. Sinna ehitatakse majad ja kuigi maahinda ei muudeta, võetakse lisakasumit majaehituselt. On ka projekte, kus polegi muud valikut kui et maa tuleb majaga osta.

Kaie Kullik toob näiteks Metsaveere elurajooni, kus 2,2 miljoni krooni eest müüakse üle 1300 m2 krunti, millel on 166m2 siseviimistluseta maja. Samas piirkonnas maksaks kõigi kommunikatsioonidega elamukrunt 750 000 - 800 000 krooni. Kui selle hinnaga krundile ise maja ehitada, ei saa Kulliku hinnangul ilmselt sama summaga hakkama.

Arco Vara Kinnisvarabüroo hindamisosakonna juht Tõnu Luts toob täisehitusega kruntide näiliselt madalama hinna põhjuseks selle, et ilmselt on arendaja saanud soodsa ehituslepingu. “Massehitus on alati odavam kui rätsepatööna tehtud üksikprojekt,” selgitab ta. BRC Kinnisvara hindaja Piret Üts ei julge üldistusi teha, sest täisehitatud krundi hinna määravad peamiselt elamurajooni asukoht, tehnovõrgud, infrastruktuur ja elamukvaliteet. Eesti Kinnisvarafirmade Liidu tegevdirektori Tõnis Rüütli sõnul sõltub hind sellestki, kui kiire on arendajal müügiga.

Tühja maalappi ostes ja sellele ise maja ehitades teeb Rüütli hinnangul inimene oma elu keeruliseks. “Kulutatud aeg majaehituse organiseerimiseks võib tekitada suuremat kahju inimese enda töödes ja tegemistes,” leiab ka Mart Saa.