Seitsmeteiskümne majandusanalüütiku hinnangul tõusevad hinnad Eestis ajavahemikul 2005-2010 keskmiselt 3,1 protsenti aastas, samas kui mullu toimunud analoogses küsitluses prognoositi keskmiselt 3,8-protsendilist hinnatõusu, teatas riigikantselei.

"Kindlasti mõjutas hinnaprognoose asjaolu, et 2003. aasta alguses ja selle aasta lõpus on inflatsioon olnud äärmiselt tagasihoidlik. See tõi ka selle aasta ja tulevaste aastate prognoosid mõneti allapoole," ütles Hansapanga analüütik Maris Lauri.

Võrreldes 2003. aasta küsitlusega prognoosisid analüütikud perioodiks 2005-2010 Eesti jaoks madalamat tööpuudust ja veidi tagasihoidlikumat palgatõusu. Analüütikute hinnangul ajavahemikus 2005-2010 Eestis tööpuudus väheneb ja püsib keskmiselt 8,6 protsendil ning keskmine palk kerkib 2010. aastaks 11 700 kroonini.

"Eestis ei teki lähiaastatel tõsist nappust tööjõust, kuna võib oodata 80-ndate lõpu arvukama põlvkonna sisenemist tööturule ning tööealiste inimeste aktiivsus kasvab. Seetõttu ei tule ka väga tugevat palgatõusu survet ning seega jäävad nii tööpuuduse kui ka palga näitajad suhteliselt tagasihoidlikuks," märkis Lauri.

Analüütikud hoiatasid üksmeelselt eelseisva intressitõusu eest, prognoosides aastaks 2010. aasta kroonilaenude keskmiseks intressiks 6,6 protsenti. "Minu prognoosimudel ei eelda Euroopa majanduse väga kiiret kasvu, mistõttu ekspordi kasvuks kaugemas tulevikus võivad tekkida piirid. Samas võib muu maailma majandusareng osutuda suhteliselt kiireks ja seega läheb raha hind kallimaks, mistõttu ka Eestis hakkavad intressid tõusma," põhjendas Lauri.

Analüütikud prognoosivad 2010. aastaks üldise maksukoormuse väikest langust. Keskmiseks SKP kasvuks 2005-2010 prognoositakse 5,3%.

Analüütikute hinnangute keskmise järgi on Eestis hinnatõus tänavu 3,6%, reaalpalk aga kasvab mullusega võrreldes 5,2 protsenti 7200 kroonini. Kaupade ja teenuste ekspordi kasvutempoks prognoositakse 2004. aastal 10,3 protsenti ja 2005-2010 keskmiselt 10,1 protsenti.

Riigikantselei tellib juhtivate majandusanalüütikute küsitlust neljandat aastat. Konjunktuuriinstituudi juhtivteaduri Leev Kuumi sõnul on analüütikute prognoosid kogu aeg kõikunud üpris kitsas vahemikus. "Kõige üksmeelsemad ollakse keskmise nominaalpalga prognoosimisel, enim probleeme on pensionide prognoosimisel," ütles Kuum.

Küsitlusele vastasid: Alari Purju (Tallinna Tehnikaülikool), Jüri Sepp (Tartu Ülikool), Olev Raju (Tartu Ülikool), Kalev Kukk (Eesti Pank), Andres Saarniit (Eesti Pank), Anne Karik-Uustalu (Sampo Pank), Maris Lauri (Hansapank), Heldur Meerits (Audentes Mainor), Toomas Reisenbuk (Trigon Capital), Mika Erkkilä (Nordea Pank), Heido Vitsur (Tallinna Linnavalitsus), Veikko Maripuu (Suprema), Ruta Eier (majandus- ja kommunikatsiooniministeerium), Janno Järve (majandus- ja kommuniktasiooniministeerium), Leev Kuum (Eesti Konjunktuuriinstituut), Raimund Hagelberg (Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik), Aavo Kokk (Eesti Päevaleht).