Rahandusministeeriumi kavandatud selle aasta sisemaise kogutoodangu prognoosi tõstmise taga on ootamatult kiired muudatused Eesti majanduses.

Riik kaalub tänavuse sisemajandusliku kogutoodangu (SKT) prognoosi tõstmist ühe protsendi võrra.

SKT prognoosi tõstmise üheks põhjuseks on esimese kvartali SKT 10,8-protsendiline tõus, ütles Eesti Panga makromajanduse osakonna juhataja Urmas Sepp, lisades, et järsk tõus oli tingitud sellest, et eelmise aasta esimese kvartali SKT oli suhteliselt madal.

"Tõenäoliselt ei osatud ette näha mitut olulist asja, mis kokkuvõttes tingisid majanduskasvu tempo kiirenemise," ütles Sepp. Majanduskasvu tempo kiirenes tema hinnangul muu hulgas ekspordi kasvu tõttu, mis oli tingitud dollari kallinemisest Eesti krooni suhtes. "See andis Eesti tootjatele väikese konkurentsieelise," lisas ta.

Sepa sõnul kiirendas majanduskasvu ka välismaiste otseinvesteeringute hoogustumine.

Samas leiab Sepp, et prognoosi vaid protsendine muutmine ei ole makromajanduse seisukohalt eriti oluline. Ta ütles, et olulisest muutusest võiks kõnelda juhul, kui oleks põhjust SKT prognoosi tõsta 3-5 protsendi võrra. "Protsendiline korrigeerimine ei anna täiendavat informatsiooni, sest lõtkud on liiga suured," lisas ta.

SKT prognoositakse kahel viisil. Esimesel juhul annavad oma hinnangu eksperdid, teisel juhul arvutatakse seda majandustulemustest lähtudes. Sepa hinnangul kasutatakse Eestis praegu 60 protsendi ulatuses statistikat ning 40 protsenti ekspertide hinnangut.

Järgmise aasta eelarve koostamisel arvestas rahandusministeerium SKT 3,5-4-protsendilise tõusuga.

KRISTJAN OTSMANN