Reformierakonna ettepanekut kritiseerinud IRL-i saadik Toomas Tõniste ütles ERR-i uudistele, et rohelised tegid komisjonis ettepaneku, mille järgi oleks hakkpuitu kasutav ettevõte saanud pool taastuvenergia toetusest. Komisjon otsustas, et roheliste ettepanekut arutatakse parlamendis.

Samas ei toetanud komisjon teist Reformierakonna seadusemuudatust, mille järgi oleks toetatud vaid ühe, mitte kahe uue põlevkivi-elektrijaama ehitamist.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Kalle Palling ütles elektrituruseaduse arutelu kommenteerides, et Reformierakonna ettepanekute esmane eesmärk on tarbijate kaitsmine hinnatõusu eest.

“Elektrituruseaduse eelnõu vastuvõtmine ilma Reformierakonna muudatusettepanekuteta tähendaks toasooja hinnatõusu algatuseks Haapsalu, Keila, Valga, Võru, Tartu, Pärnu, Kuressaare ja Kärdla elanikele,” märkis Palling. „Meie eesmärk muudatusettepanekuid tehes oli üks — välistada olukord, kus väga paljude linnade inimestel soojahind veelgi tõuseks. Mul on hea meel, et riigikogu majanduskomisjon on sama meelt.”

Majanduskomisjon toetas elektrituru avamist

Komisjon otsustas mitte toetada Keskerakonna fraktsiooni ettepanekut vabastada 31. detsembrini 2011 vabatarbijad kohustusest vabatarbija õigusi kasutada. „Selle kohustusega loob Eesti eeldused elektrituru reaalseks toimimiseks ja elektribörsi käivitamiseks Eestis. Euroopa Liidu liitumislepingus võttis Eesti endale kohustuse avada turg järk-järgult nii, et juba 2009. aasta 1. jaanuaril on turg avatud 35% ulatuses,“ selgitas majanduskomisjoni esimees Urmas Klaas riigikogu teatel.

Komisjon kiitis heaks Reformierakonna fraktsiooni esitatud muudatusettepaneku, mille kohaselt toetab riik elektrienergia toomist biomassist vaid juhul, kui see toimub koostootmise režiimis, kus kasutamist leiab ka vabanev soojusenergia. Komisjon otsustas, et koostootmise täpsema juhise kehtestab valitsus majandus- ja kommunikatsiooniministri ettepanekul. Koostootmise täpsema juhise ettepaneku esitamisel valitsusele peab majandus- ja kommunikatsiooniminister aluseks võtma konkurentsiameti ettepaneku.

Majanduskomisjon toetas konsensuslikult ka Reformierakonna fraktsiooni ja Erakond Eestimaa Rohelised fraktsiooni ettepanekut maksta taastuvenergeetika toetust energiatootjatele, kes toodavad energiat taastuvast allikast ja kasutavad seda oma tootmise tarbeks.

Majanduskomisjon ei pooldanud Reformierakonna fraktsiooni muudatusettepanekut, millega uute põlevkiviplokkide rajamist toetakse aastas kuni 600 miljoni krooni ulatuses aastas ja mis tagaks ühe põlevkiviploki rajamise maksimaalse võimsusega kuni 300 MW.

Valitsuse algatatud elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõu on riigikogu täiskogus teisel lugemisel kolmapäeval 27. jaanuaril ja kolmandal lugemisel neljapäeval 28. jaanuaril, kui eelnõu teine lugemine kolmapäeval lõpetatakse.

Eelnõu eesmärk on luua eeldused elektrituru reaalseks toimimiseks ja elektribörsi käivitamiseks Eestis. Eelnõu näeb ette põhivõrguettevõtja eraldamise elektrikontsernist ning abinõud Eesti varustuskindluse tugevdamiseks.