2005. aasta sügisel alustati Järvamaa Imavere vallas Kodunurme elamurajooni pereelamute ja paarismajade rajamisega. Vallamaja vastas asuvale maatükile oli võimalik ehitada kuni 16 eramut.

Imavere vallavanem Jüri Ellram ütles toona, et vald müüb tõsistele huvilistele elamuehituse ergutamiseks krundi sümboolse hinnaga, ruutmeetri eest tuli välja käia üks kroon. 2300-ruutmeetrise krundi eest seega vaid 2300 krooni. Väikeelamute jaoks mõeldud maa eest saanuks vald kokku 42 000 krooni.

Soodsa hinnaga maamüük pidi meelitama tagasi lahkunud noored ja pered, kellele suurlinna lähistele kodu rajamine käinuks üle jõu. Müügi lisatingimuseks oli, et maaga ei hakataks äri te­ge­ma. Selleks esitati ostjale nõue, et krundile tuleb kahe aastaga ehitatada maja. Hooneta pole võimalik ka maad edasi müüa.

Kuigi vallajuhid lootsid, et kolme-nelja aastaga on maatükk elumaju täis, on tänaseks Kodunurme maaüksusele kerkinud vaid kolm väikeelamut. “Majanduslangus lörtsis hea idee ära,” arvab ühe maja omanik Marek Kongas. “Elasin 20 aastat korteris. Kui vallast tehti pakkumine osta soodsa hinnaga maad, polnud mõtlemist kaua – oma aeda olen kogu aeg igatsenud,” meenutab Kongase elukaaslane Linda Krimm. Möödunud aasta märtsis kolis pere oma uude koju.

Imavere vallavanema Jüri Ellrami sõnul ehitatakse Kodunurme rajooni lisaks olemasolevaile veel kolm maja. Kolme krundi hoonestusõigus on aga lõpetatud, sest omanikud ei suutnud ehitusega algust teha.

“Eelmise aasta tohutu hindade kasv ehituses sundis inimesi oma soove ja võimalusi üle vaatama. Ehituse eest küsiti meeletuid summasid, kuid töö alustamise tähtaja kohta öeldi, et teeme siis kui aega on,” selgitab Ellram. Praegu on Imaveres ootamas mitu krunti, mille puhul ei tule tasuda isegi krooni ruutmeetri kohta, vaid aastas 250 krooni hoonestusõiguse tasu. Vald on 2,7 miljoni krooni eest rajanud vajalikud kommunikatsioonid.

Järvamaal Imaveres on viimastel aastatel ettevõtlus jõudsalt arenenud. Lisaks Eesti suurimale saeveskile on sinna kerkinud tala- ja puitbriketitehas, kaks graanulitehast, lisaks väiksemaid ettevõtteid.

“Imavere areng seisab elamuehituse taga,” möönis kolme aasta eest Imavere vallavolikogu esimees Ants Välimäe. See probleem pole seni lahenenud, palju töötajaid käib Imaveresse mujalt, sest vallakeskuses pole elukohta.