Enam kui pooled rahvusvaheliste korporatsioonide Euroopa tippjuhtidest on reageerinud majanduslangusele töötajate koondamisega, selgub PricewaterhouseCoopersi (PwC) poolt maailma majandusfoorumil avaldatud tippjuhtide uuringust.

Peaaegu 60 protsenti juhtidest käsitleb koondamist neljapäeval avaldatud uuringu kohaselt pigem pikaajalise strateegilise kui lühiajalise lahendusena.

Vaatamata majanduse taastamisega kaasnevale langusele ning ebakindlusele, usuvad tippjuhid, et pikaajalises perspektiivis on arenguvõimalusi palju, märgib PwC.

Ettevõtete juhid Euroopas ja mujal maailmas on jätkanud tegevusi, mis on olulised edasise majanduskasvu ja konkurentsivõime jaoks. Näiteks on paljud suutnud hoiduda uurimis- ning arendustegevuse vähendamisest, laiendamisplaanide kärpimisest ning tehaste või kontorite sulgemisest.

”Ettevõtted hoiduvad libastumisest hetkeliste majanduspingete keerises ning võtavad vastu strateegilisi otsuseid, jätkavad uurimis- ning arendustegevuse programme, näiteks planeerivad pikaajaliselt töötajate arvu ning ostavad sisse vähemtähtsaid teenuseid,” ütles foorumil PwC ülemaailmne tegevjuht Sam DiPiazza.

Olgugi et ettevõtete juhid mõtlevad firma strateegia kujundamisel globaalselt, leiab PwC, et tegevjuhtide suhtumine globaliseerimisküsimustesse on paljuski erinev.

Rohkem kui pooled tippjuhtidest nii Euroopas kui Põhja-Ameerikas usuvad, et globaliseerimisvastane protestiliikumine ei kujuta endast ohtu äritegevusele, kuid ligi 30 protsenti on vastupidisel arvamusel.

Ettevõtete finants- ja mittefinantsalane aruandlus on tegevjuhtidele peamine frustratsiooni tekitaja ja ka võimaluste allikas, märgib PwC.

Näiteks 90 protsenti Euroopa tippjuhtidest rõhutab tööjõu kvaliteedi ning madala voolavuse olulisust, aga 52 protsenti vastajatest usub, et investorid peavad seda küsimust oluliseks.

”Ettevõtted peaksid selgitama investorile, miks uurimis- ja arendustegevus ning tööjõu kvaliteet ja madal voolavus on olulised,” ütles PricewaterhouseCoopersi ärikonsultatsioonide osakonna juhataja Hanno Lindpere.

PricewaterhouseCoopers esitles oma viiendat tippjuhtide globaalset aastaülevaadet (Global CEO Survey) ülemaailmse majandusfoorumi (World Economic Forum) aastakoosolekul New Yorgis.

Uuringu käigus intervjueeris PwC 1161 tegevjuhti üle maailma, sealhulgas 300 juhti Euroopast.

BNS