Helinurm ütles esmaspäeval BNS-le, et praegu arutab majanduspolitsei prokuröriga, kellele dokumentide võltsimissüüdistus esitada.

"Tellijad on olnud teised, aga võltsimised on toimunud Divecis," ütles ta.

Helinurm märkis, et seoses Divecist leitud dokumentidega on tulemas veel teisigi kriminaalasju.

Majanduspolitseil on andmed, et Silmet pettis erastamise ajal off-shore panga abil erastamisagentuuri ja esitas agentuurile võltsitud dokumente.

Maksuameti pressiesindaja kinnitas BNS-ile, et on esitanud politseile materjalid, mis Silmetit puudutavad. Maksuamet ei saa enne politsei uurimistulemuste selgumist juhtumi sisu kommenteerida.

Silmeti erastas 1997. aasta jaanuaris AS Ephag, mis kuulus Margus Linnamäe juhitavale Magnum Grupile ja ärimees Thomas Waldinile.

Tollane peaminister Tiit Vähi kinnitas, et tema ostjate ringi ei kuulu, kuid peaministri ametist lahkudes omandas ta Waldini osaluse ja asus ettevõtte tegevust juhtima.

Vähi on BNS-ile öelnud, et Silmeti praegune omanikering ei ole võimaliku pettusega seotud, kuna erastaja Ephag nende hulka enam ei kuulu.

Silmeti praegused omanikud on Vähi teatel tema endaga seotud firma Gaia Invest, mis omab 50 protsenti Silmeti aktsiakapitalist ja Linnamäele kuuluv Cottelia Trading.

Silmeti aktsionärid otsustasid 1997. aasta augusti keskel kanda ettevõtte senise 7,4 miljoni kroonise aktsiakapitali kahjumi katteks maha ja moodustada seniste osaluste alusel uue aktsiakapitali minimaalse suurusega 40 miljonit krooni, mille tollane suuraktsionär AS Ephag ka kohe sisse maksis.

Valitsus otsustas, et ei osale Silmeti aktsiakapitali laiendamises ja müüb selle asemel maha oma aktsiate optsiooni, mille tulemusel sai Ephag 100 protsendi Silmeti aktsiate omanikuks.

Vähi sõnul loobus Ephag Silmeti aktsiatest pärast seda, kui riik oli esitanud firma kohta mitteaktsepteeritava bilansi.

Pärast aktsiakapitali mahakandmist 50 miljoni kroonise kahjumi katteks maksid uue, 40 miljoini kroonise aktsiakapitli sisse uued investorid.

Ephag ostis Silmeti 65 protsenti aktsiaid 1997. aasta jaanuaris 26 miljoni krooni eest.

Baltic News Service