Enamik sinu toidulaual olevast on transporditud naftat vajavate sõidukitega. Tööl käimiseks ehk raha teenimiseks kasutab enamik inimesi samuti sõidukeid, mis vajavad naftaprodukte. Meie kõigi elu sõltub vähemal või suuremal määral naftast ning just selle tõttu ongi see niivõrd oluline.

Nafta maapõuest kätte saamiseks on vaja rahalisi ressursse. Kui Saudi-Araabias saab ühe barreli müümise eest 100 uut barrelit pumbata, siis näiteks USA's on sama näitaja vaid 5. Pole oluline, kui palju on võimalik naftat kätte saada, vaid kui odavalt seda saab. Kuigi nafta hinnad maailma turul aina langevad, on see väga ohtlik, kuna hinna liiga madalale langedes ei jää enam finantsressursse uuesti ammutamiseks. Kui riigil endal ei ole maapõues naftavarusid, on neil kaks varianti:

● Maksta nafta eest oluliselt rohkem, kui teised

● Alustada nafta nimel sõda

Kõik maailma suurimad poliitilised võimud (USA, Hiina, Euroopa Liit ja Venemaa) tegutsevad praegu Lähis-Idas, sest see on koht, kus on viimased odavad nafta varud. See on miski, mis mõjutab suuresti paari järgmise aasta sündmusi nii poliitilisi kui majanduslikke. Täpsemalt, paari-kolme aasta pärast tekitab tänane puudulik naftasse investeerimine majanduslanguse.

Nafta hind on hetkel odav, sest pakkumine ületab nõudluse. Kui nafta hind on ainus, mis langeb, on see majanduses väga halb märk. Inimesed arvavad, et maailmamajandus tõuseb, sest nafta hind on madal. Majanduskasvu puhul ei ole aga iial nafta üle pakkumist.

Hiina on viimased 10 aastat olnud suurim nafta importija, ükski teine riik ei tule isegi lähedale. Tiitel võeti üle USA'lt, kuid nüüd on ka Hiina hakanud naftat vähem importima. Langenud on ka muude maavarade import-vase, raua jms. See on märk, et Hiina majandus ei kasva enam 7% nagu väidetakse, vaid ka seal on majanduslangus, mis omakorda seab ohtu ka kõik teised riigid. Kui Hiina valuuta väärtus langeb, müüb see riik kõike odavamalt, kui ükski teine suudab ning deflatsioon kandub edasi teistesse riikidesse. Silm tasub peal hoida maavarade hindadel (k.a nafta hinnal), kuna see on nagu tuulelipp, mis näitab suunda. Praegu ütleb see, et oleme langusfaasis. Naftat ei saa võrdse indikaatorina arvestada, kuna nõudluse hüppelise suurenemise korral oleme me kaitstud. Veel enam - muutused nõudmises ja pakkumises toimuvad üsna järsult.

Kui majandus on langusfaasis, hakkavad pangad muret tundma ning majanduslanguse takistamiseks otsivad nad viise kuidas seda turgutada. Sellisel juhul on pankadel kaks reaalset võimalust, et majandust elavdada. Need on aga juba väga äärmuslikud meetmed ning siis peaksid Sina olema valmis kõige hullemaks ja tegutsema:

Kui hoiuse intressimäärad pankades muutuvad negatiivseks, tuleks kogu oma raha välja võtta, kuna pangas hoidmine pole enam kasumlik. Sellega tahavad pangad "sundida" inimesi panema raha ringlusesse (suurendada tarbimist) ning seeläbi elavdada majandust. Paljudes riikides plaanitakse sularaha käibelt ära võtta, mis tähendab, sunniviisiliselt peab seda hoidma pangas ning keegi ei pääseks langusest. Pangas hoidmise asemel tuleks raha välja võtta ning investeerida oma ärisse, osta kulda või kinnisvara. Igatahes ei tasu raha hoiusele jätta, kuna sellisel juhul on märkimisväärne kaotus garanteeritud.

Teine võimalus on "helikopteri raha" - sinu kontole kantakse raha, sulle antakse maksepuhkust või kantakse mingi perioodi maksud tagasi. See tähendab, et keskpangad trükivad raha ja leiavad viisi, kuidas saata see Sinuni. See on märk sellest, et majandusolukord hakkab juba väga hapuks minema. Kui Sul on nimekiri millestki, mida sooviksid omada, siis mine ja soeta see endale võimalikult kiiresti. Kinnisvara, tootvad ettevõtted, kuld - ükskõik milline materiaalne vara. Tasub ka meeles pidada, et võidab see, kes tegutseb kiiremini.

Kui selline stsenaarium peaks juhtuma, on pangad nõutud, oskamata midagi peale hakata. Kuid kuna nad midagi on sunnitud tegema, kasutatakse meetodeid, mis on juba tõestatud, et ei paranda olukorda.

Praegune majandusseis on ainulaadne ning tasub jälgida ja ennast kursis hoida ümberringi toimuvaga, sest lõpuks on kaotajaid väga palju.

Majanduslanguse tulemuseks on paljud rikutud valuutad, mitmed riigid põhjas, paljude inimeste elujärg halvenenud jne. Inimesed arvavad, et nende vara rööviti neilt. Kuid mis juhtus tegelikult, on varade ümberjaotumine. Just selle tõttu peaksid ka Sina ennast praegu õigesti häälestama ja end ümberringi toimuvaga kursis hoidma ja tegutsema, nüüd kohe! See on ainus viis, et lõpuks võitjate poolel olla.

Lühidalt kokkuvõttes, on majanduslanguse olukorras võitmine või kaotamine nagu tsunami eest pääsemine. Teatavasti, enne tsunami tulekut veetase langeb märgatavalt, tunda on maapinna rappumist ja kaugelt merelt kostab midagi, mis kõlab kui "ookeani karjatus"... Kes tunneb märgid ära ja tegutseb kohe - põgeneb ja jääb ellu. Halvemini läheb neil, kes ei jälgi enda ümber toimuvat ja ei hakka kohe tegutsema.