Eesti jooksevkonto defitsiit on kõrgeim

Eesti jooksevkonto defitsiit on Ida-Euroopa riikide kõrgeim, kirjutab mõjukas majandusajakiri The Economist oma uute turgude ülevaates. Eesti jooksevkonto defitsiit moodustab ligi kuus protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust, edestades napilt Ungarit (5,7 protsenti). Tugevas defitsiidis on jooksevkonto bilanss ka Tshehhi Vabariigis, Rumeenias, Poolas, Lätis ja Leedus. Vaid Slovakkias, Bulgaarias ja Venemaal on registreeritud jooksevkonto ülejääk.

Samas toob The Economist ära ka riigi võlakoormuse graafiku suhtes eksporti, kus Eesti on tabeli madalaimal pulgal. Eesti on seega vaadeldud riikidest kõige väiksema võlakoormaga: võla suhe eksporti on 19,1 protsenti. Suurim on võlakoorem Ungaris (250 protsenti aastaekspordist). The Economistis avaldatud graafik põhineb 11 riigi näitajatel.

Mööblimaja aktsia jõudis järelturule

Reedel leidis järelturul aset esimene tehing AS Mööblimaja aktsiatega. Reedel Eesti Väärtpaberite Keskdepositooriumis registreeritud tehingu objektiks oli 675 Mööblimaja aktsiat, mille koguväärtus ulatub 169 830 kroonini. Mööblimaja aktsia hinnaks kujunes 251,60 krooni. Erastamisagentuur müüs 49 protsenti Mööblimaja aktsiatest mais.

Tallinna Panga sularahakaart liideti keskusega

Alates eelmisest nädalast saab Tallinna Panga sularahakaarte kasutada Hoiupanga ning Hansapanga sularahaautomaatides, ütles Pankade Kaardikeskuse tegevdirektor Margus Aun. Auna sõnul saab esialgu teiste ristkasutusega seotud pankade kaarte kasutada ainult ühes Tallinna Panga automaadis. Kaardikeskuse ristkasutamise süsteemiga liituvad Auna sõnul lähiajal veel kaks panka: EVEA Pank ja Eesti ühispank.

Saab valis partneriks Viking Motorsi

Autotootja Saab Automobile sõlmis kokkuleppe kohalike automüüjatega Eestis, Lätis ja Leedus oma müügiesinduste avamiseks. Baltikumi autoturul on suur kasvupotentsiaal, kuid Rootsi Investorile ja USA General Motorsile kuuluv Saab loodab vaid tagasihoidlikule algusele. Esimese aastaga loodab Saab müüa 150-200 autot. Saabi lepingupartner on Eestis Viking Motors, Lätis E & S Auto ning Leedus Piliakalnis. Saabi müügiesinduste juures hakkavad tööle ka hooldusjaamad.

Reedel teatas Saab, et tugev Rootsi kroon ja kasvanud tootmiskulud viisid kompanii esimesel poolaastal kahjumisse.

Baltic News Service