Riik müüb osaluse tsemenditootjas

Riik võib järgmisel aastal müüa oma osaluse Eesti suurimas tsemenditootjas AS Kunda Nordic Tsement. Riik osaleb Kunda Nordic Tsemendis RAS Kunda Tehaste kaudu. Erastamisagentuuri kolmapäevase otsuse kohaselt kuuluvad Kunda Tehaste aktsiad võõrandamisele.

AS Kunda Nordic Tsement loodi 1992. aastal. Tehas annab tööd umbes 650 inimesele.

Kunda Nordic Tsemendi aktsionärid on 49,9 protsendiga RAS Kunda Tehased, Atlas-Nordic Cement Ltd Oy (30,3), International Finance Corporation (10,5), Nordic Environmental Finance Corp (5,3) ja FINNFUND (4). RAS Kunda Tehaste aktsiate võõrandamine on valitsuse 29. oktoobri istungi päevakorras.

RAS Elumaja müüb oksjonil viis korterit

RAS Elumaja paneb teisipäeval avaliku enampakkumise teel müüki viis mugavustega, asustatud korterit Tallinnas Majaka tänavas. Neli korterit on kahetoalised, üldpinnaga 36,8-38 ruutmeetrit ning alghinnaga 8160-8430 EVP-krooni. Nendel korteritel lasuvad üürivõlad 483-8792 krooni. üks korter on ühetoaline, suurusega 26,8 ruutmeetrit ning alghinnaga 5940 EVP-krooni. üürivõlg on sellel korteril 4318 krooni.

Neljapäevase seisuga oli kahetoaliste korterite erastamiseks esitatud 12 ostuavaldust ning ühetoalisele korterile üks ostuavaldus.

Estonian Airi lendude maht kasvab

Estonian Air suurendab seoses talvisele lennuplaanile üleminekuga alates pühapäevast lendude mahtu 40 protsendi võrra. Talvise graafiku kohaselt lendab Estonian Air koostöös Finnairiga Helsingisse 45, Stockholmi 12 ning Hamburgi kolm korda nädalas.

Alates 16. novembrist lendab Estonian Air taas Kopenhaagenisse.

Amsterdami hakkab Estonian Air lendama iga päev ning Londonisse iga päev, välja arvatud laupäev. Samuti jätkab Estonian Air lendamist Moskvasse, Minskisse, Kiievisse ja Vilniusse.

Alates 21. oktoobrist lõpetas Estonian Air vähese nõudluse tõttu lennud Frankfurti. Alates 27. oktoobrist kasutab Estonian Air oma lennuliinidel vaid Lääne päritolu lennukeid Boeing 737-500 ja Fokker 50.

EBRD kasutab Hoiupanga aktsiate eelisostuõigust

Hoiupanga suuraktsionär Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupank (EBRD) on otsuse Hoiupanga aktsiaemissiooni eelisostuõiguse kasutamiseks langetanud. EBRD Eesti esindaja Andre Küüsvek ütles, et EBRD teeb otsuse teatavaks nädala jooksul enne emissiooni märkimisperioodi lõppu.

16.-30. oktoobrini saavad vastavalt otsusele aktsiaid märkida panga praegused aktsionärid võrdeliselt oma aktsiate nimiväärtuse summaga.

EEA müüb büroohoone

EEA müüb kirjalikul enampakkumisel RAS Kommeri 11-korruselise administratiivhoone Tallinna äärelinna tööstusrajoonis Vana-Narva maanteel. EEA andmetel on hoone peaaegu tühi, kahelt korruselt on veel välja kolimas RAS Kommer. Siduvaid rendilepinguid hoonel ei ole. 5298-ruutmeetrise põrandapinnaga administratiivhoone valmis 1979. aastal. EEA müüb hoone vastavalt erastamisseadusele. Hoone alghind on viis miljonit krooni. Pakkumiste esitamise lõpptähtaeg on 14. november.

Tallinna Soojuse võlakirjade emissioon

Tallinna Soojus alustas võlakirjade programmi kogumahuga 100 miljonit krooni, ütles Hansapanga kapitaliturgude osakonna juhataja Erkki Raasuke.

Kinnise emissiooni esimese osa märkimine kestab 23.-30. oktoobrini. Raasuke ütles, et esimeses osas 60 miljoni krooni ulatuses emiteeritavate kolmekuuliste diskontovõlakirjade aastane tootlus on 9,23 protsenti. Vastavalt vajadusele viiakse läbi täiendavad võlakirjade emissioonid, lisas ta.

Tallinna Soojuse rahandusdirektor Olev Nilisk ütles, et võlakirjade emissioonist saadavat raha vajatakse jooksvate kulude katteks ning käibevahendite finantseerimiseks.

ETFC Grupp kavatseb rajada logistikakeskuse

Suuri toiduainetööstuse ettevõtteid ühendav ETFC Grupp kavatseb rajada AS Tallinna Piimatööstuse territooriumile oma ettevõtetele logistikakeskuse.

Logistikakeskuse loomise eesmärk on minimeerida kaupade realiseerimisega seonduvaid kulutusi, ütles ETFC Grupi juhatuse esimees Ants Laos. Laose sõnul pole Eestist sellise keskuse loomiseks eeskuju võtta veel võimalik. Seepärast tellis ETFC Grupp projektieelse majandusliku uuringu Soome firma ELC Eesti esinduselt.

Riigikogu päästis autokaupmehed topeltkäibemaksust

Riigikogu võttis teisipäeval vastu käibemaksuseaduse muutmise seaduse, mille kohaselt saavad sõiduautode ostmisel käibemaksu maha arvata ettevõtjad, kellele autode müümine on põhitegevus.

Käibemaksuseaduse muudatuse kohaselt arvestatakse autode soetamisel makstud käibemaks maha ka maksukohustuslaselt, kes tegeleb autode kapitali- või kasutusrendile andmisega.

Tolliamet ei leppinud kohtuotsusega

Tolliamet kaebas neljapäeval ringkonnakohtule edasi Tallinna halduskohtu otsuse, mis tühistas tolli juunikuise otsuse riiulifirma AS Parevek kohta ja saatis asja tagasi tolliametile.

Tolliametit esindav vandeadvokaat Aivar Pilv ütles, et kohus rikkus nii materiaalõigusnorme, neid valesti tõlgendades, kui ka menetlusnorme.

Mai lõpus alustas tolliamet juurdlust kütust Eestisse importinud AS Pareveki vastu, süüdistades firmat aktsiisi ja käibemaksu tasumata jätmises 15 miljoni krooni ulatuses. Parevekile saabus 7000-8000 tonni bensiini A-76, A-95E ja diislikütust. Juunis trahvis tolliamet AS Termoili tollieeskirjade rikkumise eest kütuse ladustamisel seitsme miljoni krooniga; sama kütuse importijale Parevekile, mis kontrollimisel osutus riiulifirmaks, määras toll kolme miljoni kroonise trahvi.

Baltic News Service