EP lõpetab Ameerika Balti Panga tegevust

Eesti Pank lõpetab 2. jaanuaril tegevuslitsentsist ilma jäänud Ameerika Balti Panga tegevuse.

Keskpank tühistas Ameerika Balti Panga tegevuslitsentsi omakapitali alampiiri täitmata jätmise tõttu. Eesti Panga infoosakonna asejuhataja Kaja Kell ütles, et keskpank nõuab Ameerika Balti Pangalt tegevuse lõpetamiseks täiendavat aruandlust.

Kell märkis, et Ameerika Balti Panga operatsioonide lõpetamisest on panga korrespondente informeeritud.

Eesti Pank on tõmmanud piiri, mis tüüpi makseoperatsioonid pangast läbi lähevad, lisas ta. See ei ole enam keskpanga funktsioon, millise aktsiaseltsivormina nad tulevikus jätkavad, ütles Kell.

Ameerika Balti Panga esindaja ei soovinud panga tulevikuplaane kommenteerida. "Võib-olla ei kommenteeri enam kunagi," ütles ta Baltic News Service-ile.

Liha hinna tõus Eestis jätkub

Eesti lihatööstused tõstavad sea- ja veiseliha kokkuostuhindu, et osta üles pidevalt vähenevaid lihavarusid oma tootmisplaanide täitmiseks.

Kokkuostuhindade tõusu tõttu tõusevad ka jaehinnad. Esmaspäeval tõstis üks Eesti suuremaid lihatööstusi Rakvere Lihakombinaat veiste kokkuostuhindu keskmiselt kümme protsenti. Kilogramm täiskasvanud veise liha maksab kuni 18 krooni ja kilogramm noorveise liha kuni 22 krooni.

Sealiha kokkuostuhind tõusis 1. jaanuaril 21 kroonini kilo eest. Uus hind vastab asjatundjate hinnangul seakasvatajate nõudmisele veel ehk paari kuu jooksul.

Tallinna Lihatööstuse AS-i peadirektor Urmas Sannik ennustas liha hinna tõusu jätkumist. "Olen läbi rääkinud teiste tööstuste ja loomatootjatega ja need hinnad tõusevad veelgi," ütles ta. Sannik lisas, et ettevõtted ostavad praegu sealiha kokku hinnaga 20-21 krooni.

Liha hinna tõusu peamiste põhjustena tõi Sannik esile jõusööda vähesust ning selle hinna äkilist tõusu. Sannik märkis, et eriti tõsine on olukord veiseliha osas, sest selle tootmine on aastast aastasse vähenenud.

Kiviter valmistub bensiini tootmiseks

Keemiatööstusettevõte RAS Kiviter loodab jaanuari lõpuks toota kõrge oktaanarvuga bensiini proovipartii.

Kiviteri peadirektor Jüri Soone ütles, et ettevõte muretseb praegu toorainet ning teeb tehnilisi ümberehitustöid. "Bensiini tootmise alustamine sõltub palju sellest, kuidas partnerid oma lubadusi täidavad," lausus ta.

Soone sõnul kavatseb Kiviter esimeses proovipartiis toota üle 200 tonni bensiini peamiselt oktaanarvuga 93.

Soone hinnangul võiks väljaspool Eestit müüa ka madalama oktaanarvuga bensiini. Ta märkis, et Kiviter peab praegu läbirääkimisi proovipartiile ostja leidmiseks. "Sellega kaasneb küllaltki suur risk - see on meie jaoks uus nomenklatuur ja turuleminek," sõnas ta.

Ettevõtte ühe põhilise arengusuunana on Kiviter kavandanud naftatooraine töötlemise laiendamist.

Sel aastal alustab Kiviter kõrgekvaliteediliste mootorikütuste tootmiskompleksi projekti koostamist. Soone hinnangul läheb kompleksi rajamine maksma umbes 50 miljonit dollarit. Kiviter on üks Eesti suuremaid keemiatööstusettevõtteid.

Baltic News Service