Leedu garanteerib Eesti firma kütteõlitarned

Leedu valitsus andis Eesti kompaniile AS NB maksugarantii Lietuvos Energijale tarnitava kütteõli eest tasumise kohta. Lietuvos Energija tasub õli eest etapiti.

Valitsus andis garantii üle 4,34 miljoni USA dollari suurusele summale. Lietuvos Energija tasub NB-le kütteõli eest poole aasta jooksul pärast seda, kui energiatarbijad on Leedu kompaniile arved tasunud. Lepingu kohaselt saab Eesti kompanii tarnitud kütteõli pealt 17,98 protsenti intressi. Leedu valitsuse energeetikakonsultant Gediminas Vaiciunas ütles, et möödunud aastal anti sellised garantiid mitmele kütusetarnijale, tänavu aga vaid ühele.

Maksuamet esitas Tartu Piima vastu pankrotihagi

Tartumaa maksuamet esitas Tartu linnakohtule pankrotihagi keskpiimaühistu Tartu Piim vastu. Tartu Piim on maksuametile võlgu üle 19 miljoni krooni, ütles Tartumaa maksuameti direktori asetäitja õie Tsipp.

Sellest on käibemaksuvõlg 8,8 miljonit ja selle intressid 6,6 miljonit krooni. Maksuamet kehtestas tänavu märtsis Tartu Piimale ajatatud maksegraafiku, kuid mais see tühistati. "Maksegraafiku kohaselt oleks Tartu Piim hakanud võlga jaokaupa tagasi maksma järgmisel aastal, kuid ei pidanud kinni jooksvate maksude tasumisest," ütles Tsipp. Seaduse kohaselt tühistatakse siis ajatatud maksegraafik, lisas ta.

Eesti piimakombinaadid loovad valdusfirma

Põlva Piim, Mulgi Meier ja Paide Piimatööstus peavad läbirääkimisi, et luua kolme piimakombinaadi vahel ühine valdusfirma.

Põlva Piima rahandusdirektor Eha Heinsoo ütles, et läbirääkimised on käinud juba pikemat aega ning küsimuses võib selgust tulla juuli teisel poolel. Põlva Piim ega Mulgi Meier ei soovinud läbirääkimisi lähemalt kommenteerida. Mulgi Meieri nõukogu esimees Leemet Lõo ei välistanud usutluses ajalehele Sakala, et Mulgi Meieri aktsiaid võib osta soovida AS Põlva Piim. "Usun, et kokkulepped võrdsetel alustel on võimalikud, sest vastasel juhul läbirääkimised katkeksid," märkis Põlva Piima juhatuse esimees Enn Sokk. Eelmisel kolmapäeval ostis 51 protsenti Paide Piimakombinaadi aktsiatest Mulgi Meier, millega sai ettevõtte aktsiate kontrollpaki omanikuks.

Eesti Telefon parandab äriplaani

Eesti Telefon esitab vastavalt valitsuse soovidele ja ettepanekutele oma äriplaani täiendused ja parandused, ütles ettevõtte pressiesindaja.

Valitsus lükkas teisipäeval Eesti Telefoni äriplaani heakskiitmise vähemalt kuuks ajaks edasi, sest leidis vastuolusid baasandmete, sealhulgas inflatsiooni prognoosi osas. Pressiesindaja märkis, et kuna äriplaani ei tehta üleöö, vaid sellega alustati eelmise aasta keskel, siis ei osanud Eesti Telefon inflatsiooni suurust nii täpselt määrata. Eesti Telefon arvestas äriplaani koostamisel 1998.-1999. aastani inflatsiooniks üle 20 protsendi ning netosissetulekute kasvu inimestel umbes 25 protsenti. Peaminister Tiit Vähi märkis teisipäeval, et valitsus ei saanud aktsepteerida nii kiiret tariifide kasvu. Eesti Telefoni juhatus kinnitas aastate 1996-2005 äriplaani eelmise aasta novembris.

Uue päevalehe projekt jätkub augustis

Rootsi meediakontsern Tidnings AB Marieberg peatas seoses puhkuseperioodiga töö Eestis uue päevalehe väljaandmise projektiga ja jätkab seda augustis.

"Nende huvi paistab olema jätkuv," ütles Mariebergi koostööpartneri AS IEG peadirektor Viktor Siilats. Ajaleht äripäev kirjutas mais, et Mariebergi esindaja Jan Wallen Rootsi suurimast hommikulehest Dagens Nyheter käis Eestis mitmes trükikojas ning uuris kohalikke ajalehe kirjastamise võimalusi. "Pole võimatu, et me rajame Eestisse oma trükikoja," ütles Wallen mais. Tidnings AB Marieberg omab 49 protsenti Läti suurima päevalehe Diena aktsiatest. Hiljuti avaldas Marieberg soovi osta 30 protsenti Riia õhtulehest Rigas Balss. 31 protsenti Mariebergi aktsiatest kuulub Rootsi Bonnieri grupile. Bonnier on majanduslehe äripäev suuraktsionär. Eestis ilmub praegu kolm üleriigilise levikuga päevalehte - Postimees, Eesti Päevaleht ja Sõnumileht. ükski neist ei kuulu otseselt väliskapitalile. Iga päev ilmuvad ka äripäev ja Tallinna-keskne õhtuleht ning mitu maakonnalehte. AS Postimehe juhatuse esimees Mart Kadastik ütles eelmisel nädalal, et kolmest praegu ilmuvast üleriigilise levikuga päevalehest mõjutaks uue päevalehe ilmumahakkamine enim Päevalehte, sest Sõnumilehel ja Postimehel on väga kindel ja spetsiifiline lugejaskond.