EVP-arvete jääk ületas 11 miljardit

Erastamisväärtpaberiarvete (EVP-arvete) jääk oli teisipäevase seisuga pisut üle 11 miljardi krooni. 25. juunist 2. juulini laekus arvetele 28,8 miljonit EVP-d. Sellest 5,9 miljonit laekus RKO arvestuskaartide alusel avatud arvetele ja 22,4 miljonit õigusvastaselt võõrandatud vara kompenseerimise otsuse alusel avatud arvetele. Kokku oli teisipäevaks avatud 666 000 arvet, millest ligi 655 000 kuulus eraisikutele. Ringluses olevate EVP-de hulk ulatus samal ajal 8,2 miljardi kroonini. Nädala jooksul vahetas 1166 tehingu käigus omanikku 21 miljonit EVP-d. Eluruumide erastamiseks kasutati samal ajal 11,1 ja maa erastamiseks neli miljonit EVP-d.

Viljandi linn emiteeris võlakirju

Talinvest korraldas mais ja juunis kaks Viljandi linna võlakirjade emissiooni kogumahus 15 miljonit krooni. Talinvesti projektijuht Henrik Igasta ütles, et Viljandi linna I ja II võlakirjade emissioon olid suunatud institutsionaalsetele investoritele. Suurim investor oli Tallinna Pank, märkis ta. I seeria võlakirjade emissiooni maht on viis miljonit krooni ning tähtaeg kolm kuud. Tootluseks kujunes 9,38 protsenti. Igasta sõnul otsustas Viljandi linn pärast I seeria võlakirjade emissiooni korraldada veel teisegi emissiooni, mille maht on kümme miljonit krooni ning tootlus on 9,25 protsenti. Mõlemad seeriad tähtaeguvad 28. augustil. I seeria võlakirjad läksid ringlusse 28. mail ning II seeria võlakirjad 18. juunil. Mõlema seeria võlakirjade nominaalväärtus on 100 krooni. Igasta ütles, et Viljandi linn kasutab võlakirju teede ehituseks ja remondiks. Järgmine Viljandi linna võlakirjade emissioon on vahetult enne I ja II seeria võlakirjade tähtaegumist augustis.

Viljandi Viljasalve ostis AS Vilvin

Pikka aega erastamisnimekirjas olnud RAS Viljandi Viljasalve 100 protsenti aktsiaid ostis AS Vilvin, teatas Erastamisagentuuri pressiteenistus. Lõpliku pakkumise viljasalve erastamiseks esitas kaks pakkujat, parima pakkumise kinnitas Eesti Erastamisagentuur (EEA) 6. juunil. Vilvin peab lepingu kohaselt maksma ettevõtte eest kohe miljon krooni, sellest poole EVP-des. Ostja kohustub üle võtma ka kõik ettevõtte õigused ja kohustused. Juunis oli Viljandi Viljasalve võlgade kogusumma ligi kümme miljonit krooni. Lepingu järgi on tagatud tööhõive 37 inimesele ja investeeringud poole miljoni krooni ulatuses.

Boeing ja General Electric moodustasid ühisfirma

Boeing Co ja General Electric Co teatasid, et loovad ühisfirma Boeing Business Jets senisest ruumikamate Boeing 737 lennukite loomiseks maailmas ristlevate ärijuhtide mugavuse suurendamiseks. Uus lennuk lendaks vahemaandumiseta 11 000 kilomeetrit, ütles Boeingi president ja peadirektor Phil Condit. Lennuk teenindaks selliseid marsruute nagu New York-Tokyo ja London-Johannesburg. Uus lennuk varustatakse CFM56-mootoriga, mida toodab GE ja Prantsuse Snecma firma CFM International. Lennuk põhineb Boeingi uuel 737-700 mudelil, mis on praegu maailma populaarseim kommertslennuk.

Pepsi juht astus tagasi

Christopher A. Sinclair lahkus teisipäeval Pepsi-Cola Co juhi kohalt kõigest kolm kuud pärast 11 miljardi dollarilise käibega PepsiCo juhi kohale asumist. Sinclairi ameti võtab üle Craig E. Weatherup, kes on alates aprillist töötanud PepsiCo presidendina. Töötajatele saadetud kirjas ütles Sinclair, et töö intensiivsus ja reisimise sagedus on osutunud liiga koormavaks nii talle kui ta perekonnale. Sinclair lahkus ka ettevõtte direktorite nõukogust. Sinclairist sai aprillis hiljuti loodud Pepsi-Cola Co juhatuse esimees ja peadirektor. Kompanii pressiesindaja sõnul lahkus ta ametist isiklikel põhjustel. Peale Pepsi-jookide kuuluvad kompanile veel Lays-krõpsud, Pizza Hut, Taco Bell ja Kentucky Fried Chicken restoranid.

AP/Baltic News Service