Kirjade saatmine võib kallineda

Teede- ja sideministeeriumi tariifikomisjon nõustus teisipäeval RE Eesti Posti ettepanekuga tõsta 1. detsembrist kirikorrespondentsi tariife ja esitas ettepanekud teede- ja sideministrile kinnitamiseks.

Sisemaine 20-grammine kiri hakkab maksma senise 2.50 asemel 3.30 krooni. üle 20 grammi kaaluvate kirjade tariifide tõus on erinev, osade kaalukategooriate tariifid jäävad samaks.

Tariifide tõstmise vajaduse on Eesti Posti teatel põhjustanud kirja saatmiselt saadud tulude mittevastavus kirja edastamiseks tehtud kuludega. Eesti Post teeb ka tänavu elanikele jõulusoodustuse: Eesti-sisese kirja saatmine maksab 2.50 krooni nagu enne hinnatõusu. Jõulusoodustus kehtib 10.-19. detsembrini.

EPL/Baltic News Service

Maareformi laenu eelnõu läks ratifitseerimisele

Valitsus saatis teisipäeval Riigikogule ratifitseerimiseks 22 miljoni Saksa marga suuruse laenulepingu Maailmapangaga, mida on kavas kasutada maareformi kiirendamiseks. Laenu on kavas kasutada ka riigimaade erastamiseks ja maa mõõdistamise üleminekuks erafirmadele.

Maailmapank annab laenu 17 aastaks, esimesed viis aastat tuleb maksta ainult intresse. Intressimäär muutub, baseerudes Saksa marga LIBOR-il.

Suurettevõtted müüakse erastamisseaduse alusel

Valitsus kinnitas teisipäeval võõrandatavate aktsiate lõpliku nimekirja, mille riik müüb pärast erastamiskava kinnitamist erastamisseaduse alusel. Kinnitatud nimekirja kuuluvad muu hulgas riigi osalused Maapangas ja Innovatsioonipangas. Infrastruktuuriettevõtetest erastab riik erastamisseaduse alusel RE Eesti Kütuse baasil moodustatava aktsiaseltsi aktsiad, AS Eesti Põlevkivi aktsiad, RE Eesti Energia baasil loodavate aktsiaseltside aktsiad ja RE Eesti Raudtee baasil moodustatavate aktsiaseltside aktsiad.

Leedu nõuab välispankadelt maksu

Välispangad peavad Leedus filiaali registreerimisel maksma 10 000 liti (30 000 Eesti krooni) suuruse tempelmaksu. Tempelmaksu otsuse langetas valitsus möödunud kolmapäeval, põhjendades seda vajadusega ühtlustada Leedu ja välispankade töötingimused. Esinduse avamisel maksavad välispangad 300-litise (900 krooni) tempelmaksu.

Norma Grupp osaleb Kiviteri erastamisel

RAS Kiviteri erastamiseks kavatsevad neljapäevaks oma lõpliku pakkumise esitada Infravest koos Norma Grupiga, Talinvest ja ülo Pärnits koos AS Andoga. Infravesti konsolideeritud pakkumises osalevad Norma Grupp, Arengufinantseeringu AS ning väliseestlased Jaan Uustalu ja Hillar Tuiskvere. Uustalu on üritanud varem erastada Eesti Kindlustust. Tuiskvere tegeles mõne aasta eest Eesti majandusministeeriumis töötades riiklike keemiatööstusettevõtetega ja on Kiviteriga sellest ajast hästi kursis.

AIG kindlustas Hoiupanga

Hoiupank ja tema tütarfirmad on kindlustatud USA kindlustuskontserni American International Group, Inc (AIG) poolt miljoni USA dollari eest. Hoiupanga teatel on pank kindlustatud koos kõigi, ka tulevikus asutatavate tütarettevõtetega. Panga omavastutus on 50 000 dollarit. Kindlustuspoliis kehtib tänavu 17. oktoobrist järgmise aasta 16. oktoobrini.

Hoiupanga juriidilise osakonna juhataja Tiina Sepa ütles, et Hoiupank on kindlustatud kahjudele, mis on põhjustatud panga töötajate ebaaususest, panga valduses oleva vara hävinemisest, kaasa arvatud vargusest ja röövist, võltsitud tshekkidest, väärtpaberitest, valuutast ja muust.

Hansa Liising emiteeris võlakirju

Eesti suurim liisingufirma Hansa Liising emiteeris võlakirju mahus 30 miljonit krooni. Võlakirjade intress on 11 protsenti ja lunastamistähtaeg 2001. aastal. Hansa Liisingu rahandusdirektor Tarmo Rooteman ütles, et firma emiteeris võlakirju liisingu- ja faktooringtehingute finantseerimiseks. Kinnise emissiooni peainvestor oli Hansapank ning Hüvitusfond koos väiksemate investoritega.

Valitsus toetab Võhma elanikke

Valitsus otsustas eraldada pankrotistunud Võhma Lihakombinaadi endistele töötajatele toetusena 400 000 krooni. Välisminister Siim Kallas ütles teisipäeval ajakirjanikele, et valitsus eraldab Võhma probleemide lahendamiseks raha reservfondist. Septembris eraldas valitsus 2,43 miljonit krooni lihakombinaadi töötajatele kahe kuu saamata jäänud töötasu ja koondamistasu väljamaksmiseks. Lisaks eraldas valitsus varem reservfondist Võhma linnale lihatööstuse pankroti tõttu tekkinud raske sotsiaalmajandusliku olukorra leevendamiseks 32 000 krooni.

Erastamisväärtpaberite hind püsib stabiilne

Erastamisväärtpaberite (EVP) hind püsib väärtpaberispetsialistide hinnangul lähiajal stabiilne. Esmaspäeval kõikusid EVP-de ostunoteeringud 17-17,8 protsendini ja müüginoteeringud 18,5-19,2 protsendini nominaalväärtusest. Talinvesti maakler Meelis Männik ütles, et EVP-de hind peaks püsima stabiilsena või pisut langema. EVP-de hinna püsimist senisel tasemel prognoosis ka Hoiupanga aktsiaturgude diiler Charlie Viikberg. Männiku hinnangul hoiab EVP-de hinda nõudlus firmade poolt, mis teevad nendega erastamismakseid erastamisagentuurile. EVP-de hinda võib Männiku sõnul edaspidi hoida maa erastamise hoogustumine.

Liviko ja EMEX-i aktsite müügi vooru järel peaks EVP-de hind Viikbergi hinnangul langema, kui erastamisagentuur ei pane kohe seejärel müüki Eesti Gaasi aktsiaid.

Leks garanteerib ATA märkmiku taotlejaid

Kindlustusselts Leks alustas seoses Eesti Kaubandus-Tööstuskoja (EKTK) alustatud ATA-märkmiku väljastamisega nende omanike riskide garanteerimist. Leks Kindlustuse AS-i õigusdirektor Ivo Viires ütles, et garantiikindlustuse leping tagab kliendi kohustuse tasuda tollimaksud kauba mittereeksportimisel sisseveoriigist.

ATA-märkmik on rahvusvaheline tollidokument, mida saab kasutada harilike tollidokumentide asemel kaupade ajutisel sisse- ja väljaviimisel ning transiitveol. See on tähtsaim tollidokument kaupade ajutisel tollivabal sisseveol ja lihtsustab oluliselt kaupade sisse- ja väljavedu.

Norra äripäev tulekul

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda ja Norra saatkond Tallinnas korraldavad seoses Norra peaministri külaskäiguga täna Norra äripäeva. Ettekanded on Norra majandusest ning võimalustest äriks ja koostööks Norra ettevõtetega. Töörühmades on võimalik tutvuda Norra valitsuse toetusprogrammide ning võimalike koostöö- ja investeerimisvaldkondadega. äripäeva raames saab ka ülevaate Eesti elektrienergiasüsteemi kommertsialiseerimise esialgsest programmist. Norra äripäev hotelli Olümpia konverentsikeskuses algab kell 9 ja lõpeb kell 14.30.

Eesti Maapank avab uued kontorid

Eesti Maapank avab järgmise aasta alguses kontori Raplas ja Põltsamaal, ütles panga avalike suhete juht Malle Lind.

Praegu on Maapangal kontor Rapla äärelinnas teenindusmajas, kuid uuel aastal kolib pank kesklinna avaramatesse ruumidesse. Lind ütles, et Maapank plaanib avada kontori ka Põltsamaa kesklinnas. Maapangal on seni Põltsamaal pangapunkt. Vastavalt Maapanga nõukogu otsusele on kavas mõned ebatõhusad pangapunktid sulgeda. Linnu sõnul pole seni otsuseid veel realiseeritud. Eesti Maapangal on kõigis Eesti regioonides kokku kontoreid üle 60.

Baltic News Service