Suhkru hind kerkis järsult

Peensuhkru hind maailmaturul kerkis kasvanud nõudluse ja vähenenud pakkumise mõjul viimase poole aasta kõrgeima tasemeni. Füüsiline nõudlus suhkru järele on järsult kasvanud eelkõige Venemaal, Egiptuses ja Hiinas, mis on tõstnud ka hindu, märgivad analüütikud. Suhkru augustilepingute hind kerkis neljapäeval 317,50 dollarini tonnist, võrrelduna 295 dollariga jaanuaris.

Euroopa Liit kehtestas nisule ekspordimaksu

Euroopa Liit kehtestas eile nisuekspordile tollimaksu, millega soovitakse reguleerida Euroopa turgu ja hoida hinnad tarbijatele vastuvõetaval tasemel.

Ekspordimaksu suurus varieerub erinevate nisusortide ja -toodete puhul kümnest kahekümne eküüni tonni kohta.

Euroopa Liidu soovituslikest nisuhindadest on hinnad Itaalias 25,5 protsenti, Suurbritannias 20 protsenti, Prantsusmaal 15 protsenti ja Saksamaal 9,5 protsenti kõrgemad.

Ukrainas saab nüüdsest maad rentida

Ukraina president Leonid Kutshma kirjutas alla käskkirjale, mille kohaselt Ukraina elanikud, aga ka välismaalased ning kohalikud ja välismaised juuriidilised isikud tohivad maad rentida.

Tänase seisuga võivad hakata maad välja rentima 90 protsenti talupidajatest, sest just nii paljudele on välja antud maaomandi sertifikaadid.

Keskmise Ukraina talupidaja maavalduse suurus viis on hektarit. Maad võib omanik rendile anda maksimaalselt 33 aastaks, ükskõik millise tasu eest.

Euro ametlikuks tähiseks saab EUR

Tulevase Euroopa ühisraha euro ametlikuks rahvusvahelisele ISO-standardile vastavaks tähiseks saab EUR. ühisvaluuta numbritunnus on 978, teatas Suurbritannia standardiseerimisamet.

Läti Mobiiltelefon alandab tariife

Latvijas Mobilais Telefons (LMT) alandab 1. maist tariife, ütles kompanii turundusdirektor Maija Ozola. LMT-võrgu baastariif on alates maist senise 0,19 lati asemel 0,15 latti minut. Madalam tariif langeb seniselt 0,14 latilt 0,11 latini. Tariifid on toodud ilma käibemaksuta.

LMT-l on praegu 11 000 NMT-klienti ja 22 200 GSM-võrgu kasutajat. Aprilli alguses olid vastavad näitajad 10 780 ja 21 200.

Philip Morris on Leedus sattunud bürokraatia hambusse

Kompanii Philip Morris Lietuva tegutseb juba ligi poolteist aastat illegaalselt, teatas Leedu maksuameti osakonnajuhataja Grazhina Rimkiene.

Klaipeda maksuinspektsioon esitas neil päevil kohalikule kohtule materjalid, mis tõestavad, et Philip Morrise sealne kompanii valmistab juba enam kui aasta tubakatooteid selleks seaduslikku luba omamata. Vastavalt Leedu valitsuse määrusele oleks kompanii pidanud tegevuslitsentsi juba enne 1. jaanuari 1996 välja ostma. Ettevõtte juhid Jacques Hebbelnick ja Harry Langley tunnistavad, et nad on litsentseerimiskorda rikkunud, millest on informeeritud ka kompanii asutajat, põllumajandusministeeriumi. Philip Morris Lietuvale võidakse määrata kuni 3000 liti suurune trahv koos valmistoodangu, toorme ja muude materjalide konfiskeerimisega.

PHARE valed prognoosid pärsivad Läti sadamate arengut

Euroopa Liidu PHARE programmi ekspertide valed prognoosid pärsivad Läti sadamate arengut, ütles Ventspilsi linnapea Aivars Lembergs, kes on ka Läti Transiidiärimeeste Assotsiatsiooni esimees.

Lembergs rõhutas, et kõik makromajanduslikud indikaatorid näitavad, et Läti majandus stabiliseerub ja kasvupotentsiaal on tugev. Samas prognoosisid PHARE eksperdid oma 1994. aasta Läti sadamate uurimisprojektis, et Läti sadamate käive langeb kuni 2000. aastani. "Milline tõsine investor finantseerib infrastruktuuri riigis, millele prognoositakse jätkuvat langust," esitas Lembergs retoorilise küsimuse. PHARE eksperdid ennustasid 1994. aastal, et Läti sadamad ei saavuta lähitulevikus 1980. aastate käibetaset. Möödunud aastal oli Läti sadamate käive 44,7 miljonit tonni ehk vaid veidi vähem kui 1987. aastal, mil käive oli 45,7 miljonit tonni. Möödunud aastal ületas Läti sadamate käive PHARE ekspertide prognoosi 2,5 korda. Lembergs märkis, et prognoosi koostamisel osalesid esindajad Hollandist, Belgiast ja Saksamaalt. Nendes riikides on tugevad sadamad, mis on huvitatud Balti sadamate arengu piiramisest. Lembergs ütles, et Läti valitsus peaks ametlikult tühistama PHARE ekspertide hinnangu ja koostama uue, tegelikku olukorda kajastava hinnangu.

Reuter/Startel/ETA/Baltic News Service