ühinenud Meiereid tahab Lätist piima osta

Neljast Lõuna-Eesti piimatööstusest moodustatud kontsern ühinenud Meiereid tahab osta Lätist toorpiima Eestis valmistoodangu tegemiseks, mis võimaldaks rakendada tootmisvõimsusi täies mahus.

Kontserni juhatuse esimees Aivar Pärgmäe ütles, et ettevõte peab läbirääkimisi Läti piimatootjatega kuni saja tonni toorpiima ja kuni 200 tonni lõssi ostmiseks päevas. Eestis on kaks korda enam tootmisvõimsusi kui piima, selgitas Pärgmäe.

Läti piima hind pole Eesti omast oluliselt väiksem, tõdes Pärgmäe. Koos transpordiga tuleb ostuhind sarnane Eesti piima hinnaga, selgitas ta. "Oluline pole mitte niivõrd hind, kuivõrd masinate täiskoormusega töötamine." ühinenud Meiereid on huvitatud ka toodangu eksportimisest Läti ja Leedu turule.

Wall Streeti suured ühinevad

Kaks Wall Streeti titaani - Morgan Stanley Group Inc ja Dean Witter, Discover & Co teatasid kolmapäeval 10 miljardi dollarilisest ühinemisest üheks maailma suurimaks investeerimisfirmaks.

Juhtivate investeerimispankade hulka kuuluva Morgan Stanley ning erainvestoreid teenindava maaklerifirma Dean Witteri ühinemine võib juhatada sisse konsolideerumisprotsessi väärtpaberitega tegelevate firmade hulgas. Uue kompanii nimeks saab Morgan Stanley, Dean Witter, Discover & Co. Morgan Stanley turuväärtus on praegu umbes 9 miljardit dollarit ja Dean Witteri turuväärtus 12,4 miljardit dollarit, seega oleks firma turukapitalisatsioon üle 21 miljardit dollarit, jättes kaugele varju tööstusliidri Merrill Lynchi.

Marieberg ostis aktsiad Rootsi juhtivas eratelekanalis

Rootsi Svenska Dagbladet kirjutas, et Rootsi suurim pressigrupp Marieberg, millele kuulub ka Bonnier, ostis aktsiad TV4-s ning tõusis nüüd suuruselt kolmandaks aktsionäriks Kinneviki ja Investori järel. Marieberg, millele kuuluvad päevalehed Expressen ja Dagens Nyheter, ostis kindlustuskompaniilt SPP TV4 aktsiad umbes 500 miljoni Rootsi krooni eest.

PepsiCo aastakasum langes 28 protsenti

PepsiCo Inc teatas, et firma möödunud aasta kasum langes 28 protsendi võrra 1,1 miljardi dollarini.

Firma käive kasvas viie protsendi võrra 31,6 miljardi dollarini. Rängim oli kompaniile viimane kvartal, mil kasum langes 85 protsendi võrra 28 miljoni dollarini. Kompanii juhatuse esimees ja peadirektor Roger Enrico ütles, et karastusjookide, suupistete ning restoranide tegevus oli tugev. Hästi läks ka Kentucky Fried Chickenil. Kahjumiga töötasid Pizza Hut ja Taco Bell.

AP/DPA/Baltic News Service