Personaalarvutibuum tõstis Jaapani elektroonikafirmade kasumit

TOKYO. Juhtivad Jaapani elektroonikatootjad teenisid möödunud aastal rekordilise kasumi tänu ülemaailmsele personaalarvutibuumile. Hitachi Ltd teatas, et emafirma kasum kasvas 31. märtsil lõppenud eelarveaastal 45 protsendi võrra 128,81 miljardi jeenini (1,19 miljardit dollarit). Toshiba Corp ennustas, et emafirma kasum kasvab 130 miljardi jeenini (1,20 miljardit dollarit), kusjuures Mitsubishi Electric Corp prognoosis kasumiks 90 miljardit jeeni (833 miljonit dollarit). Fujitsu Ltd kasum oli 84,96 miljardit jeeni (786 miljonit dollarit) ehk 41 protsenti rohkem kui möödunud aastal.

Euroopa Komisjon ennustab Kesk-Euroopale tugevat kasvu

BRüSSEL. Teravas kontrastis aneemiliste lääneriikidega kasvavad Kesk-Euroopa riikide majandused eeloleva kahe aasta vältel kiires tempos, teatas Euroopa Komisjon. 10 riigi kohta koostatud ülevaates prognoosib komisjon, et kogutoodang regioonis kasvab sellel aastal keskmiselt 4,7 protsenti ning järgmisel aastal 4,9 protsenti. Inflatsioon, mis möödunud aastal kerkis 23,7 protsendini, peaks sellel aastal aeglustuma 17,7 protsendini ja järgmisel aastal 14,3 protsendini. Möödunud aastal kasvas Kesk-Euroopa riikide majandus 5,2 protsendi võrra pärast 4,0-protsendilist juurdekasvu 1994. aastal. Komisjon märgib, et majandustegevuse hoogustumine peaks tõstma ka tööhõivet regioonis. Uurimus koostati Eesti, Läti, Leedu, Poola, Rumeenia, Sloveenia, Bulgaaria, Tshehhi Vabariigi, Slovakkia ja Ungari kohta. Regiooni majanduskasvu taga on eelkõige tugev eratarbimine, mis on võimalik tänu reaalpalkade kasvule, ning suurenenud investeeringud, märkis Komisjon. Potentsiaalse probleemina toob Komisjon välja impordi plahvatuslikku juurdekasvu ja kasvava kaubandusdefitsiidi.

Naftakompanii Litofinn Service lõpetab tegevuse

VILNIUS. Lähiajal lõpetab tegevuse Leedu-Soome ühisettevõte Litofinn Service; kõik aktsiad koos 16 miljoni suuruse võlaga ostab ära Neste filiaal Leedus Neste Oil Ltd. Litofinn Service asutasid 1991. aastal Soome kontsern Neste (50 protsenti aktsiad), MaÛeikiai naftatöötlemistehas ja riiklik Lietuvos Kuras. Litofinn rajas 12 Neste värvides tanklat. Firma põhikapital on 1,2 miljonit litti. Litofinni asutajad leppisid kokku, et kõik ühisettevõtte aktsiad koos 16 miljoni suuruse võlaga ostab ära Neste filiaal Leedus Neste Oil Ltd. Nii suur võlgnevus tekkis Litofinnil oma Soome partnerite ees tanklate ehitamiseks võetud krediidi tõttu. Lietuvos Kuras, millele kuulub 30 protsenti aktsiatest, saab endale kaks miljonit dollarit maksva tankla Leedu pealinna läheduses ja veel ühe Vilniuse kesklinnas. MaÛeikiu Nafta saab ühe kaasaegse tankla MaÛeikiais, vanad tanklad müüakse maha. Kütust Litofinni tanklatele tarnib Neste Oil Ltd, kes sisuliselt dikteerib ka tingimusi. Litofinni Leedu-poolsed asutajad süüdistavad ebaedus Soome partnereid, kes tegutsevat diktaatorlikult, soomlased aga nimetavad leedulasi nõrkadeks rahanduspartneriteks. Ajalehe Lietuvos Rytas väitel on Litofinni likvideerimise põhjuseks asjaolu, et ühelgi asutajal ei olnud ühisettevõtte juhatuses otsustavat hääleõigust. Samal ajal kinnitas Litofinni juht, endine nõukogude funktsionäär Kestutis Zaleckas, et tegemist ei ole ühisettevõtte likvideermisega. "Isegi kui see juhtub, tehakse kõik heatahtlikult ja solvumisteta," väitis Zaleckas. Neste Oil Ltd ja Litofinn Service elavad praegu üle mitte just kõige paremaid aegu. Möödunud aastal vähenes kütuse müük 30 protsenti ning Jonava naftaterminaali võimsused on rakendatud vaid 20 protsendi ulatuses. Ajalehe meelest ei arvestanud Neste seda, et osa Leedu kütuseturust oli juba hõivanud Lukoil, Statoil ja Shell.

Venemaal tõusevad miinimumpensionid

MOSKVA. Venemaa president Boriss Jeltsin kirjutas esmaspäeval alla seadusele, mis tõstab miinimumpensioni, teatas Kremli pressiosakond. Miinimumpensioni tõsteti tagasiulatuvalt 1. maist 69.575 rublani (186 Eesti krooni) kuus ehk 10 protsendi võrra. Riigiduuma võttis eelnõu vastu 17. aprillil ning parlamendi ülemkoda kinnitas selle 15. mail.

ReuterüBaltic News Service