Valitsus toetas kaitsetolle

Valitsus toetas eile valitsusliidu parteide parlamendifraktsioonide Riigikogule esitatud tollimaksuseaduse eelnõu, mille alusel saab Eesti kehtestada kaitsetollid.

Seadus sätestab kaitsetollide rakendamise mehhanismi ning loob õigusliku aluse tollimaksumäärade sätestamiseks ja kehtestamiseks. Tollimaksuseaduse puudumine on eelnõu autorite hinnangul saanud ka vabakaubanduslepingute sõlmimise takistuseks. Eelnõu järgi kehtestab valitsus tollimaksu kaupadele, mida imporditakse Eestisse sellises koguses või tingimustes, mis kahjustab sarnase kodumaise kauba tootja huve ja takistab kodumaise toote arendamist. Samuti kehtestatakse tollimaks kaupadele, mille sisseostuhind on oluliselt madalam kui konkureeriva kauba keskmine turuhind.

Tollimaksuseaduse eelnõu pole Riigikogu täiskogu veel lugenud.

Kuberner arutab majandussidemeid

Eestit külastab eile ja täna USA Minnesota osariigi kuberner Arne H. Carlson. Ameerika Kaubanduskoja teatel on Minnesota osariigi kuberneri visiidi eesmärk arendada kaubandust ning investeerimisalast koostööd. Koos kuberneriga tuleb Eestisse ka väike grupp USA ärimehi.

Täna kohtub Carlson peaminister Tiit Vähiga, et arutada Eesti ja Minnesota majandussuhete arendamist. Kuberner osaleb Ameerika Kaubanduskoja korraldataval pidulikul lõunal koja liikmetele ja Eesti ärimeestele. Minnesota kuberner kohtub Tallinnas ka Välisinvesteeringute Agentuuri, majandusministeeriumi ning Tallinna linnavalitsuse esindajatega.

Kuberneri saadab energeetikafirma Northern States Power president Jim Howard. Northern States Poweri tütarfirma on pidanud Eesti valitsusega viimase aasta jooksul läbirääkimisi Eesti suuremate elektrijaamade baasil ühisfirma moodustamise üle.

Riik müüb ajupotentsiaali

Eesti Erastamisagentuur (EEA) müüb 20. veebruaril avalikul enampakkumisel alghinnaga 300 000 krooni kõik Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) aktsiad. EKI-s töötab 13 inimest ning ettevõtte möödunud aasta üheksa kuu käive oli 1,22 miljonit krooni.

EKI direktori Marje Josingu sõnul on teadusasutuse müümine pretsedenditu. Samasugused asutused on igal pool maailmas riigi dotatsioonil ning kasumit eriti ei tooda. Josingu sõnul müüb riik EKI-na sisuliselt ajupotentsiaali, sest ettevõtte vara väärtus ulatub vaid 70 000 kroonini.

Leedulased teenisid eestlastest vähem

Leedu elanike sissetulekud olid läinud aastal märkimisväärselt väiksemad kui eestlaste ja lätlaste omad, ilmnes Leedu statistikaameti näitajatest. Möödunud aastal olid Leedus Balti riikide madalaimad keskmised palgad ja pensionid. Samas oli Leedus mullu Balti riikide kõrgeim miinimumpalk.

Keskmine maksudejärgne kuupalk oli detsembris Leedus 2566, Lätis 3187 ja Eestis 3227 krooni. Keskmine vanaduspension oli Leedus kolmandas kvartalis 648, Lätis 939 ja Eestis 1071 krooni.

Investeerimispank tahab saada börsi liikmeks

Tallinna Väärtpaberibörsi juhatus arutab järgmise nädala kolmapäeval Eesti Investeerimispanga taotlust saada börsi liikmeks, ütles börsi tegevdirektor Helo Meigas.

Meigase sõnul on Investeerimispank juba börsi aktsionär ning tehniliselt börsi liikmeks saamiseks valmis. Investeerimispanga treasury-osakonna juhataja Priit Perens ütles, et pank on võtnud suuna saada päris investeerimispangaks, mis hõlmaks laenude kõrval ka väärtpaberitega tegelemist. Ta lisas, et esialgu kavatseb Investeerimispank hakata tegelema uute ettevõtete börsile viimisega. Esimeste ettevõtete börsile viimisest loodab pank teatada paari kuu jooksul.

Alguses pole pangal plaanis saada ametlikuks maakleriks, mistõttu pank erainvestoritele väärtpabereid vahendama ei hakka, ütles Perens.

Ookeani haldurid süüdistavad Esva omi

Pankrotistunud riikliku kalatööstusettevõtte RAS Ookean pankrotihaldurid taotlevad üE Esva pankrotihaldurite vabastamist, väites, et nood on pankrotiseadust eirates rikkunud Ookeani kui ühe võlausaldaja huve.

Kolm panka ja Valio ei tunnista Ookeani võlanõuet Esvale, selgitas Ookeani pankrotihaldur Arno Mägi. Seega on haldurid eelistanud Postipankkit, OKO-t, Ost-West Handelsbanki ning Valiot teistele võlausaldajatele. Ta kinnitas, et seaduse järgi on Ookeani nõue tõestatud ja seda peavad ka teised võlausaldajad tunnistama. Mägi hinnangul on Esva haldurid kinni maksnud väiksemad võlausaldajad, et neil ei tekiks pretensioone.

"Kohus peab tunnistama, et ei saa lubada olukorda, kus korduvalt ei peeta kinni seaduse nõuetest," tõdes Mägi. Pangad ja Valio müüsid tema sõnul pankrotihaldurite ebalojaalsust kasutades Esva vara pärast AS Paljassaare Kalatööstuse moodustamist sisuliselt endale.

Tallinna linnakohus arutas hagi esmaspäeval ja võtab seisukoha nädala lõpus.

Baltic News Service