Eesti ettevõtted sõlmivad Peterburis kontakte

Esmaspäevast kolmapäevani on Peterburis Eesti ettevõtete kontaktpäev, kus osalevad 15 firmat, põhiliselt rõivaste, pakendite ja ehitusmaterjalide tootjate, samuti elektroonika- ja masinaehitusettevõtete esindajad, teatas Kaubandus-Tööstuskoda. Eesti firmade esindajad kohtuvad Peterburi ettevõtjatega ja saavad ülevaate Venemaa majandusolukorrast.

"Eesti rõivatootjate võimalusi Venemaa turul võib kõrgeks hinnata, sest Venemaa rõivatööstuse ekspertide hinnangul eelistavad need venelased, kel sissetulek pereliikme kohta üle 300 dollari (4350 krooni) kuus, osta rõivad välismaalt, kus hinna ja kvaliteedi suhe on hoopis paremini tasakaalus kui Venemaal. Seetõttu valitseb Venemaal kõige suurem nõudlus keskklassile mõeldud importrõivaste järele," teatas Kaubandus-Tööstuskoda.

Pärnumaale rajatakse 150 miljonit krooni maksev saetööstus

Ettevõtted Forestex, Pärnu Mets, Karo Mets ja Lemeks MT koos eraisikutest aktsionäridega asutasid AS Paikuse Saeveski, mis kavatseb Pärnumaal Paikuse valda rajada 150 miljonit krooni maksva saetöötlemisettevõtte.

Saetööstuse rajamiseks võtavad selle asutajad Hansapangast laenu. Ettevõte peaks valmis saama ja tööle hakkama järgmise aasta mais-juunis, ütles Paikuse saeveski tegevdirektor Tõnu Järv Pärnu Postimehele.

Saetööstuses leiab tööd 30-40 inimest. Omanikud kavatsevad aastas toota 80 000 tihumeetrit saematerjali.

"Pärnumaal on väga hea toormebaas, kuid ei ole soodsat võimalust selle töötlemiseks. Siiani kulutati palju raha puidu veoks saeveskitesse ja saematerjali äratoomiseks. Nüüd saaks sadama lähedal palke töödelda ja ka maksud jääksid Pärnumaale," rääkis Järv.

Ehitatav suurtööstus tasub end Järve sõnul ära. Tema hinnangul on ettevõtmisel pikaajaline perspektiiv, sest praegu langetatakse Pärnumaal metsa vähem, kui puidu juurdekasv lubaks.

Kohvi hind maailmaturul kerkis uutesse kõrgustesse

Kohvifutuuride hind maailmaturul kerkis neljapäeval juba kaheksandat kauplemispäeva järjest, tõustes viimase kolme kuu kõrgeima tasemeni.

Diilerite sõnul viis hinna üles kartus, et soe hoovus El Nino viib alla kohvisaagi maailma juhtivates kohvikasvatuspiirkondades vahetult enne kõige suurema nõudlusega perioodi algust.

El Nino on toonud Indoneesias, Kolumbias, Salvadoris ja Brasiilias kaasa suured vihmad, kusjuures osades piirkondades valitseb ränk põud.

Rasked ilmaolud on tekitanud ohu, et kohvipakkumine maailmaturul väheneb. Maailma kohvivarud on sellel aastal niigi 20 aasta madalaimal tasemel.

Olukorra teeb keerulisemaks see, et paljud kohvitöötlejad on lükanud oma ostud edasi, et oodata ära saagikoristus Ladina-Ameerikas.

Arabica detsembrilepingute hind kerkis 5,50 USA sendi võrra 1,95 dollarini naelast. Septembrilepingute hind tõusis 9 sendi võrra 2,105 dollarini naelast. Nii kallis ei ole kohv olnud alates 10. juunist.

Inflatsioonitempo Euroopa Liidus kiirenes

Inflatsioonitempo Euroopa liidus kiirenes juulis, tõustes märtsikuu tasemele, teatas Euroopa Liidu statistikaamet.

Aastainflatsioon oli juulis 1,7 protsenti, võrrelduna 1,6 protsendiga juunis. Mais ja aprillis tõusid hinnad 1,5 protsenti.

Möödunud aasta juuliga võrreldes on inflatsioonitempo alanenud, sest aasta eest mõõdeti inflatsioonimääraks 2,4 protsenti.

Madalaim inflatsioon oli Austrias (0,9 protsenti), järgnesid Prantsusmaa ja Soome (1,1 protsenti). Endiselt on kõrgeima inflatsioonimääraga riik Kreeka (5,2 protsenti).

Vene valitsus erastab naftakompanii Rosneft

Venemaa valitsus otsustas lülitada naftakompanii Rosneft erastamisele kuuluvate ettevõtete nimekirja.

Neljapäeval välja antud valitsuse määrus näeb ette Rosnefti väljaarvamise strateegiliste kütuse- ja energeetikaettevõtete nimekirjast, mille aktsiad jäävad riigi omandusse tuleva aasta lõpuni.

Rosnefti erastamise üldplaani kinnitab riigivarakomitee.

IMF maksab Venemaale välja 700 miljonit dollarit

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) direktorite nõukogu otsustas maksta Venemaale välja järjekordse osa 10,1 miljardi dollarilisest laenupaketist 700 miljoni dollari suuruses summas.

Kolmeaastase tugilaenu eesmärk on finantseerida majandusreforme Venemaal, ütles IMF-i esindaja.

Mai keskel maksis IMF Venemaale välja 696,7 miljonit dollarit, kiites ühtlasi heaks Vene valitsuse tänavuse majandusprogrammi.

EPL/ETA/Baltic News Service/AP/Interfax