Aasia finantskriis on tekitanud palju vaba raha

Aasia majandusprobleemid on toonud kaasa tohutud ümberkorraldused investeerimisportfellides ning paljudel fondijuhtidel on palju vaba raha, mida investeerida.

Siiani on fondijuhid eelistanud paigutada Aasiast välja tõmmatud raha Euroopa väärtpaberitesse ja ühendriikide valitsuse võlakirjadesse.

Ekspordisektori toel tugevnev Euroopa majandus on analüütikute sõnul Aasias valitseva möllu eest suhteliselt paremini kaitstud, sest Aasia sündmused mõjutavad Euroopat märksa vähem kui ühendriike, mis ekspordidb peaaegu 40 protsenti oma koguekspordist Aasiasse ja Jaapanissse.

Euroopa aktsiaturud pakuvad praegu kõige paremat tulusust koos tagasihoidliku riskiga, kommenteeris Chase Asset Managementi peadirektor Mark Richardson.

Viru Ranna oktoobri kasum 83 000 krooni

Kalatööstusettevõtte AS Viru Rand oktoobri puhaskasum oli 83 000 krooni, mis viis kümne kuu puhaskasumi 11,9 miljoni kroonini.

Seoses toorkala ja materjalide hindade kallinemisega möödunud kuul kasvasid kulud tootmises toorkala osas 6,1 protsenti ning taara ja taaramaterjalide osas 9,6 protsenti. Oktoobris tuli ettevõttel suurendada toorkala ostu välismaalt, sest kohaliku kala kvaliteet oli kehv.

Realiseerimise netokäive oli oktoobris 27,5 miljonit ja kümne kuuga 271,7 miljonit krooni.

EVEA Liising ületas aastakasumi prognoosi

EVEA Panga tütarettevõte EVEA Liising teenis kümne kuuga 1,07 miljoni kroonise brutokasumi, ületades nii seitsme protsendiga aasta kasumiprognoosi.

üheksa kuuga teenis EVEA Liising 832 000 krooni brutokasumit.

EVEA Liisingu bilansimaht oli oktoobri lõpus 58,06 miljonit krooni, kasvades kuuga 37,7 protsendi võrra. Firma liisinguportfell kasvas oktoobris 21,1 protsendi võrra, moodustades kuu lõpuks 47,6 miljonit krooni. Faktooringuportfelli maht oli oktoobri lõpuks 11,5 miljonit krooni.

Leks ostab osaluse Ukio Draudimases

Leks Kindlustus ostab tuleval nädalal osaluse Leedu kindlustusseltsis Ukio Draudimas, ütles Leksi juhatuse esimees Raul Kastan.

"Kindlustusseltsi ost on esimene samm Leedu turul, kuid meil on kavas ka teisi samme," sõnas Kastan.

Leks Kindlustus omandab Ukio Draudimase aktsiakapitalist 36,5 protsenti novembri lõpuks läbiviidava emissiooni käigus, mille kogumaht on 2,5 miljonit litti.

Emissioonist pakub Leedu selts Leksile aktsiaid 2,085 miljoni liti ulatuses. Kastan ütles, et Draudimase aktsionäride üldkoosolek kinnitas Leksi soovi nimetatud aktsiate ostmiseks.

Kahjukindlustusega tegeleva Leedu seltsi aktsiakapital on 3,2 miljonit litti. üheksa kuuga kogus selts preemiaid 9,873 miljonit litti. Ukio Draudimas on preemiate mahult kolmas Leedu kahjukindlustusselts.

Hansapank teeb optsioone Läti ja Vene aktsiatele

Hansapank pakub optsioonitehingute sooritamise võimalust Läti Unibanka ja Vene Lukoili aktsiatele. Hansapanga finantstoodete osakonna juhataja Tõnis Haavel ütles, et esimesed orderid on küll olemas, kuid ühtegi tehingut veel tehtud ei ole.

Haaveli sõnul tekib investoril huvi optsiooni vastu siis, kui ta on pikemat aega näinud turu tõusvat liikumist. Hetkel ei julge inimesed Läti ja Venemaa aktiatega optsioone teha. "Lätis oleme turutegijad ja omame piisavalt infot," tõdes Haavel. Seetõttu on huvi tekkimise korral optsioone võimalik teha ükskõik millisele Läti turu likviidsele aktsiale. Venemaal tuleb aga jälgida sealsete turutegijate käitumist, tõdes ta.

EPL/Baltic News Service