Konkurentsiamet kooskõlastas 27. juunil Eesti Gaasi hinnatõusu, mis tõstab sügisest gaasi hinda tavatarbijale vahemikus 14-38%. Lõviosale eramuomanikule tähendab see üle 30% hinnatõusu.

Eesti omanike keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul keskendus konkurentsiamet tegevuskulude ja põhjendatud tulukuse analüüsile, mille osakaal kodutarbijatele müüdava gaasi hinnast moodustab vaid 12 protsenti. Ülejäänud summa eest ostab Eesti Gaas Gazpromilt gaasi.

Madiberki sõnul on vajalik luua pretsedent, kus universaalteenuse hinnatõusu ei vaidlusta mitte konkurent, vaid tavatarbija.

„Hetkesituatsioonis, kus piltlikult öeldes müüb Gazprom gaasi oma allettevõttele, on akuutne vastuolu nn gaasidirektiiviga,“ lisas Madiberk.

Euroopa Liidu konkurentsivolinik Neelie Kroes ütles juba eelmise aasta juunis, et Gazpromi osalus Eesti Gaasis on vastuolus demokraatliku vabaturu põhimõtetega. "Riikides, kuhu Gazprom tarnib maagaasi, ei saa nad samaaegselt omada ka põhivõrku - nad peavad oma tegevuse lahti siduma,“ ütles Kroes.

Kroesi sõnul peaks Vene gaasihiid Gazprom müüma oma osaluse Eesti Gaasis, sest energia tootmine ja vahendamine peavad olema eraldatud.

Gazpromile kuulub 37% Eesti Gaasi aktsiatest ning ekspertide hinnagul on Gazpromi kaudne osalus teiste ettevõtete kaudu Eesti Gaasis märksa suuremgi, väidab omanike keskliit.

Madiberki sõnul on riigi kohus näidata initsiatiivi vastavate õigusaktide väljatöötamisel. Ühelt poolt tekiks sellega juriidiliselt korrektne võimalus konkurentsivoliniku poolt ette pandut teostada ning teiselt poolt tekiksid eeldused võimaliku gaasiühenduse rajamiseks Soomega, mis omakorda tugevdaks Eesti energiajulgeolekut.

„Oluline on ka gaasiküttele alternatiivide leidmine, ühelt poolt silmas pidades eelnimetatud energiajulgeolekut, teiselt poolt arvestades Eesti Gaasi ja Gazpromi sõlmitud lepinguga paika pandud hinnavalemit, mis on seotud 1-protsendilise kütteõli õli hinnaga Rotterdami börsil ja euro ning dollari vahetuskursiga," ütles Madiberk.

"Sisuliselt sõltub gaasi hind Eesti tarbijale nafta hinnast, mis perspektiivis tõotab tarbijale järjekordset hinnatõusu.“

Ta lisas, et omanike keskliit seisab selle eest, et universaalteenuste - gaas, jäätmevedu, küte, vesi - hinnakujundus oleks läbipaistev, põhjendatud ning arvestaks koduomanike huve.