Enamik hotelle ja turismitalusid pole uutele nõuetele vastavuse tunnistust saanud

Eesti hotellidest, võõrastemajadest ja turismitaludest on rahvusvahelistele nõuetele vastavaks tunnistatud vaid iga kuues ja aega uue majutusloa saamiseks on jäänud kaks nädalat. Kui atesteerimiskomisjon pole majutusasutusele uut luba andnud, ei tohiks see inimeste majutamisega tegelda.

Tiitel kirjeldab

"Eelmisel aastal tegime tarbijakaitseseaduse alusel majutusettevõtetele uued, rahvusvahelistele standarditele tuginevad nõuded ja majandusministri määrusega anti uue atesteeringu saamiseks eelmise aasta 13. novembril aasta aega," ütles turismiameti arendusosakonna spetsialist Aita Antson. Uusi nõudeid on vaja selleks, et igas riigis saaks turist majutusasutuse liigi järgi teada, millise tasemega ööbimiskoht teda ees ootab, lisas ta.

Eesti 483 majutusettevõttest on seni tunnistatud rahvusvahelistele nõuetele vastavaks ainult 81.

Antson lubas, et kui majutusasutus ei vasta nõuetele, siis sellelt ei võeta majutusteenuse pakkumise õigust ära kohe, vaid puuduste kõrvaldamiseks antakse aega.

Nõuded jõukohased

"Minu meelest ei ole nõudmised väga kõrged, üle mõistuse käivat ei ole siin midagi," ütles Kernu vallas Harjumaal asuva Lepiku turismitalu perenaine Kai Ups. "Kui ikka tahetakse mujalt maailmast inimesi vastu võtta, siis me ei saa olla väga viletsad," lisas ta.

Upsi sõnul ta ei usu, et Lepiku talul atesteerimisega tekiks mingeid probleeme. Praeguseks on tuletõrje talu üle kontrollinud, tervisekaitse tuleb talu vaatama koos hindamiskomisjoniga, lausus ta. Tema teada on mõnel turismitalul, kus komisjon juba käinud, üksikuid probleeme leitud, mille puhul on tehtud ettekirjutus ning antud aega probleemide lahendamiseks.

Käina vallas Hiiumaal asuva Tamme talu peremees Aivar Kääramees ütles, et tema talu vastab puhkemajale esitatavatele nõuetele ning talu atesteeriti juba oktoobri keskpaigas.

"Ei olnud nende nõuete täitmises keerulist midagi," sõnas Kääramees. Tema sõnul on Tamme talu täiesti uus maja, mis ehitati kohe uutele nõuetele vastavalt.

Antson ei osanud öelda, kui kaua atesteerimine võib veel aega võtta.

Eksitav nimi keelatud

"Majutusasutused on kohalikele atesteerimiskomisjonidele taotlused esitanud ja nüüd need komisjonid peavad kõik avalduse esitanud kohad läbi käima ja vaatama, kas asutused vastavad taotletud nimele. See võtab aega," ütles ta. Näiteks Hiiumaal on kõik majutusasutused juba atesteeritud.

Uue korra kohaselt ei tohi majutusasutuse nimes olla selle tasemele mitte vastav nimi. "Kõik tahavad hirmsasti olla hotellid ja arvavad, et näiteks külalistemajana ei leiaks nad kliente," tõi Antson näite. Samuti peab majutusasutuses temperatuur olema vähemalt 18,5 kraadi ja kui õues on sooja üle 22 kraadi, ei tohi toatemperatuur tõusta üle 27 kraadi. Kõik kasutatud viimistlusmaterjalid peavad olema tervisekaitseinspektsioonis heaks kiidetud.

Majutusasutuste arv väheneb. "Kui tegime oma andmebaasi, siis saatsime ankeedid umbes kuuesajale majutusasutusele. Vastuseid tuli ainult pisut üle 450," rääkis Antson.

Majutusasutuste liigid

HOTELL:

Kõrgetele nõuetele vastav, toitlustusteenust pakkuv, vähemalt kümne majutusruumiga majutusettevõte.

MOTELL:

Eeskätt mootorsõidukitega liikujate teenindamiseks mõeldud toitlustusvõimalusega, vähemalt kümne majutusruumiga maantee läheduses paiknev majutusettevõte, kus on tagatud turvaline parkimine.

KÜLALISTEMAJA:

Vähemalt viie majutusruumiga majutusteenuseid pakkuv toitlustusvõimalusega majutusettevõte.

HOSTEL (MATKAMAJA):

Puhke-, spordi- või õppe-eesmärgil reisivaid külastajaid teenindav lihtne majutusettevõte, millel on toitlustamise või söögitegemise võimalus.

PUHKEKÜLA JA -LAAGER:

Piiratud mahus teenuseid pakkuv majutusettevõte, kus on platsid telkide ja/või haagissuvilate jaoks, parkimiskohad mootorsõidukitele ning kus võivad olla ka majutushooned.

PUHKEMAJA:

Puhkuseks mõeldud majutusettevõte, mille majutushoone üüritakse välja täies ulatuses ja milles on söögivalmistamise võimalus.

KODUMAJUTUS:

füüsilise isiku valduses olevas talus, majas või korteris tema poolt pakutav majutusteenus, mis sisaldab hommikusöögi saamise võimalust.

Allikas:

majandusministri määrus 13.11.98