Eesti spordiselts Kalev saab oma arveldusarveid praegu kasutada üksnes maksuvõla tasumiseks, sest maksuamet on arestinud spordiseltsi arved. Maksuamet ei täpsusta, millal arved arestiti.

„Arve arestimine tähendab, et eelnevalt on võlgnikku võlast teavitatud, seejärel talle edastatud haldusakt ning arestimine toimub alles siis, kui võlga pole ajatatud,” selgitas maksuameti peaspetsialist Annely Erm. „Saladusnõude tõttu ei saa me avaldada konkreetse juhtumi andmeid.”

Kalev võlgneb maksuametile ligi 0,6 miljonit krooni. Spordiseltsi maksuvõlad jäid juhatuse esimehe Peeter Kreitzbergi sõnul õigel ajal tasumata, sest Kalev pole ärimees Miroslav Berezovskilt kätte saanud suurt osa Merivälja tenniseväljakute müügist oodatavat raha.

„Müügitehing on notari juures vormistatud ja meil on kätte saamata üle ühe miljoni krooni,” ütles Kreitzberg. „Olukord on väga raske. Loodame raha Berezovskilt lähiajal kätte saada ja arved aresti alt vabastada päevade jooksul.”

Kalev ootas raha laekumist Merivälja pargi kõrval asuva tenniseväljaku eest juuli keskpaigaks.

Kinnisvaraärimees Miroslav Berezovski, kes tegutses aastaid Peterburis Manutendi esindajana, kinnitas tehingut Kaleviga, kuid eitas oma seoseid spordiseltsi raskustega.

Audiitorfirma hoiatas

„Kõnealune tehing on väldanud juba neli aastat ja me viime selle lähiajal lõpule. Kuid väita, et nüüd pole neil just selle pärast raha, ei pea paika,” lausus Berezovski. „Kalev peab vaatama peeglisse ja oma probleemide põhjusi otsima laristavast elustiilist, mitte minust. Maksin neile alles aprillikuus 6,8 miljonit krooni ühe kinnistu eest ning väita nüüd, et üks miljon krooni on tekitanud neile makseraskusi, kõlab naeruväärselt.”

Vaatamata arvete külmutamisele suudab spordiselts igapäevatööd korraldada. „Ma olen töötajatele kõik palgad välja maksnud,” kinnitas Kalevi pearaamatupidaja Ene Kalmets.

Audiitorfirma Rimess nägi Kalevi rahapuudust ette juunikuus koostatud aruandes. „/- - -/, juhime tähelepanu asjaolule, et ettevõtte lühiajalised kohustused 31. detsember 2009 seisuga ületavad käibevarasid 10 864,7 tuhande krooni võrra, mis viitab ettevõtte likviidsusprobleemidele tulevikus,” kirjutas audiitor Mati Nõmmiste.

Kalevi finantsraskused tulid ilmsiks aasta tagasi, kui spordiseltsi üldkoosolek vabastas juhatuse liikme ja peasekretäri Rein-Vello Ojavere, kes oli teinud umbes 20 miljonit krooni katteta võlgu. Kalevit ainuisikuliselt juhtinud Ojavere jättis tehingud juhatusega kooskõlastamata ja selts sattus pankrotiohtu.

Uuendatud juhatusel õnnestus seltsi võlakohustustusi möödunud aasta lõpuks kärpida poole võrra ehk 10 miljoni kroonini. Seltsi võlakohustustest olid 2,6 miljonit krooni lühiajalised ja 7,5 miljonit pikaajalised.

Kreitzberg pakub spordihalli ja staadioni linnale

•• Kalevi juhatuse esimees Peeter Kreitzberg saatis eelmisel nädalal Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele kirja, paludes Kalevi spordihall ja staadion linnale võtta. Kalev jätkaks nende haldamist, korraldades seal ka linna üritusi.

•• Kalev kasutab Staadioni tänava kompleksi, kuhu kuulub Kalevi staadion koos jalgpalliväljakuga, hoonestusõiguse lepinguga. Hoonestusõiguse tasu võlgnevus linna ees kasvas maikuuks 312 162 kroonini, millele lisandus viivis 144 843 krooni.

•• Spordihalli müüs Kalev võlgade klaarimiseks tagasiostu õigusega advokaat Martin Krupile kuuluvale osaühingule Anemo Holding, mis väidetavalt esindab ärimees Jaanus Glaaset. „Anemo Holding ootab spordihalli tagasiostmist juba oktoobris, sest pidasin halli soetades silmas üksnes finantstehingut,” ütles Krupp.

•• Linnavaraga tegelev abilinnapea Eha Võrk peab Kalevi spordirajatiste tänavu Tallinna poolt ülevõtmist võimatuks. „Hoonestusõiguse lõpetamine pole ühe nädala küsimus, sest see läheb volikogu arutada,” selgitas Võrk. „Tehing on mõeldav koos 2011. aasta eelarvega.”