Tulude deklareerimine algab e-maksuametis 15. veebruaril ja samast päevast saab eeltäidetud andmetega deklaratsioone ka maksu- ja tolliameti teenindusbüroodest, kirjutab Eesti Päevaleht.

Maksu- ja tolliameti teenindusosakonna juhataja Hannes Udde sõnul ei ole enamiku inimeste jaoks deklareerimises tänavu olulisi muudatusi. “Palju segadust on külvanud seadusemuudatus, mis lubab arvestada täiendavat maksuvaba tulu juba esimese lapse pealt.

See säte hakkas kehtima käesolevast aastast ning eelmise aasta tulude deklareerimise puhul seda arvesse võtta ei saa,” märkis ta. Kahe ja enama lapse puhul saadava täiendava maksuvaba tulu deklareerimisel tuleb arvestada ka lapse enda teenitud summasid.

Mõningaid tehnilist laadi muudatusi on deklareerimisel füüsilisest isikust ettevõtjate jaoks. Samuti saab nüüdsest esmakordselt maha arvata mitteresidendile makstud elatist: tasutud alimente saab arvesse võtta ka juhul, kui laps ja ema on kolinud elama välismaale.

Enamik kulusid on eeltäidetud tuludeklaratsioonile juba kantud, erandiks on ainult eluasemeintressid. “Pangad hakkavad peatselt internetipankades avaldama tõendeid tasutud intresside kohta. Tõend tuleb igal inimesel panganeti kaudu ise meile transportida, sest intresside mahaarvamine ei ole kohustus, vaid võimalus,” lausus Udde. Maksustatavast tulust võib maha arvata ainult ühe eluaseme soetamise laenu intressid.

Maksuamet soovitab siiski hoolikalt üle kontrollida ka kõik muud deklaratsioonile kantud andmed ning vajaduse korral teha parandusi.

Mullu tagastas maksuamet Eesti inimestele kokku ligikaudu 1,5 miljardit krooni. Hannes Udde lausus, et täpset summat on keeruline ennustada, ent suurusjärk peaks samaks kujunema ka käesoleval aastal. “Inimesed võib-olla arvavad, et kuna pangaintressid on kasvanud ning tulud suurenenud, siis saab kindlasti ka raha rohkem tagasi. See ei pruugi siiski nii olla, sest mahaarvamistele on seatud piirmäärad ning need ei ole kasvanud,” selgitas ta.

E-maksuametisse sisenemiseks soovitab maksu- ja tolliamet pankade koodikaartide asemel kasutada ID-kaarti.

“Kogemused näitavad, et e-maksuameti avanedes on sinna kõige suurem tung — näiteks mullu esitati esimese päeva jooksul veerand deklaratsioonidest,” meenutas Udde. “Kui kasutada ID-kaarti, peaks e-maksuametisse sisenemine ja seal toimingute tegemine sujuma kiiremini.”

Nii nagu mullugi, kannab maksuamet probleemideta e-deklaratsiooni esitanutele enammakstud tulumaksu tagasi viie tööpäeva jooksul.

Maksuamet on uuendanud oma kodulehte ning muutunud on ka tulude deklareerimise keskkond. Võrreldes eelmise keskkonnaga peaks navigeerimine olema senisest selgem ja lihtsam.