Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Kaido Lemendiku sõnul on korrastamise eesmärgiks aidata kaasa ausa konkurentsikeskkonna tagamisele seeläbi, et kõikidele käibemaksukohustuslastele kehtiksid maksustamisel võrdsed kohustused, teatas maksu- ja tolliamet.

„Registris peaksid olema vaid reaalset ettevõtlust omavad isikud, mitte isikud, kelle eesmärgiks tulu teenimine maksukohustustest kõrvale hiilides. Praegu on registris aga ka selliseid ettevõtteid, millel igasugune ettevõtlustegevus pikemat aega puudub,“ selgitas Lemendik.

Registri korrastamise käigus kontrollib amet süsteemselt ettevõtteid, mis esitavad nullidega käibedeklaratsioone ehk ettevõtteid, mis ei deklareeri käivet ega sisendkäibemaksu.

Sel aastal on üheksa kuuga lõpetatud 2493 järelevalvemenetlust ettevõtete osas, mis on kolm ja enam kuud deklareerinud käibedeklaratsioonidel ainult nullidega andmeid.

Menetluste tulemusel on 70% kontrollitud ettevõtetest registrist kustutatud oma avalduse alusel või maksuhalduri tuvastatud ettevõtluse puudumise tõttu.

Lemendik lisas, et nullidega deklareerimises ei ole iseenesest midagi halba, kuid käibemaksukohustuslase numbrit kasutatakse tihti ära ka pettuste läbiviimiseks.

„Pealtnäha deklareeritakse käibedeklaratsioone nullidega, kuid pangakonto väljavõte näitab tihedat raha liikumist ja sularaha väljavõtmist. Ettevõtete juhatuse liikmed muutuvad kättesaamatuteks ja tehingute deklareerimist ei järgne,“ ütles Lemendik.

Ettevõtlus on isiku iseseisev majandustegevus, mille käigus võõrandatakse kaupa või osutatakse teenust, olenemata tegevuse eesmärgist või tulemustest, kusjuures see peab olema aktiivne ja katkematu tegevus tasu saamiseks kauba müümisel või teenuse osutamisel.

Kui ettevõte pole ettevõtlustegevusega veel alustanud, tuleb maksuhaldurile teada anda konkreetne ettevõtlusega alustamise aeg.

Selleks, et vältida maksuhalduri liigseid pöördumisi ettevõtluse puudumise või selle alustamise aja täpsustamiseks, palub amet pöörduda ettevõtjail endil maksuhalduri poole kas registrist kustutamise avalduse esitamiseks või ettevõtlusega alustamise aja täpsustamiseks.