Maksu- ja tolliameti teatel on lisaks riigiasutusel või muudel heategevus- või abiühingutel võimalik taotleda maksuvabastust juhul, kui nad impordivad esmatarbekaupu tasuta jagamiseks puudust kannatavatele isikutele. Antud juhul võivad tasuta jagatavad tooted olla maskid, kaitseprillid jm viiruse tõkestamiseks vajaminev kaup.

Seega ei kehti tolli- ja käibemaksuvabastust meditsiiniseadmetele ja kaitsevahenditele, mis imporditakse eraisikute või eraettevõtete poolt isiklikuks kasutamiseks või müümiseks. Maksuvabastust kohaldatakse tollideklaratsiooni esitamisel ja kõikide nõutavate lisadokumentide lisamisel deklaratsioonile. Deklaratsiooni aitavad vajadusel täita tolliagentuurid.

Euroopa Komisjon võttis ajutist maksuvabastust puudutava otsuse vastu reedel, 3. aprillil, et aidata liikmesriikidel võidelda koroonaviiruse vastu. Ajutine tolli- ja käibemaksuvabastus hõlmab maske ja kaitsevahendeid ning testikomplekte, hingamisaparaate ja muid meditsiiniseadmeid. Meedet kohaldatakse 6 kuu jooksul ja seda on võimalik täiendavalt pikendada.