Likvideerimisel oleva Revo Auto juhatuse liige Jaanus Lauri ütles, et maksuamet on tema firma kontosid arestinud. "Häda on selles, et arest pannakse kiiresti peale, aga konto arestist vabastamisega tekib probleeme. Tasusime kogu maksuvõla ära, kuid konto vabastamine võtab aega. Siis peab ise väga palju helistama ja küsima, et millal jne - arestist vabastamisega on maksuametil aega küll," kritiseeris ettevõtja, kirjutab Äripäev. "Maksuamet ei põhjenda seda, miks konto aresti alt vabastamine nii kaua aega võtab. See on lihtsalt tugevama õigus. Ettevõtete kontode arestimisel peaks maksuamet vaatama iga juhtu eraldi, kas on tegemist maksupetturiga või ei ole."

OÜ E-jurist juht Reet Rattur kinnitas, et ettevõtjad on pöördunud nende poole sarnaste küsimustega. "See tendents on ilmnenud viimase poole aasta jooksul. Rohkem on selliseid küsimusi päevakorda tulnud eelmise aasta lõpust," sõnas Rattur. "Oleme kuulnud, et isegi väiksema maksuvõlgnevuse korral on maksuamet asunud kiirelt firma kontosid arestima. Tagatise meetmeid on hakatud rakendama rohkem kui varasematel aegadel." 

Maksuameti maksuvõlgade sissenõudmise talituse juhataja Kerly Lillemets selgitas, et amet ei ole muutnud maksuvõla ajatamise ega sissenõudmise põhimõtteid. "Selle aasta algusest rakendus täies mahus tööle maksuameti uus elektrooniline võlahaldussüsteem, mis võimaldab automatiseeritult teha standardseid toiminguid, nagu massteavitus, kontode arestimine ja palju muud, mis varem nõudis käsitsitööd," sõnas Lillemets. "Süsteem ise ei saada automaatselt välja pangakonto areste, vaid me oleme oma elektroonset süsteemi nii palju täiendanud, et süsteem annab võimaluse teateid massiga välja saata. Sama ajakuluga, mis läks eelmisel aastal ühe haldusakti väljasaatmiseks, saame praegu saata välja 100 haldusakti." Tema sõnul toetab süsteem kõike - süsteem annab nimekirjad ette ja maksuametnik vajutab ainult nuppu ja 10 minutiga tuleb 100 korraldust välja. Varem sai maksuamet 10 minuti jooksul tehtud vaid ühe.

"Kui ettevõtja siiski 20 päeva jooksul reageerib, on endiselt võimalus ka ajatamisgraafikut sõlmida. Ning isegi siis, kui kontod on arestitud, saab meie poole pöörduda, et võlga ajatada," selgitas Lillemets. "Ma pole nõus arvamusega, et oleme karmimaks muutunud - oleme kiiremaks muutunud, ja me jõuame praegu iga võlani. Meie eesmärk on tagada aus konkurents, et me nõuame kõikidelt võlad sisse. Olenemata sellest, kas võlg on väike või suur," lisas ta. Lillemetsa sõnade kohaselt ütleb seadus, et maksuamet peab konto vabastama arestist kolme tööpäeva jooksul ja seda amet ka teeb. Kahjuks arestist vabastamine ei käi nii kiirelt, siin loeb pankade võimekus, meie võimekus, kuid me arendame praegu ka e-aresti, et pankadega suhtlemine oleks senisest kiirem," rääkis Lillemets. Maksuameti kinnitusel saab konto arestimisel määravaks see, et juriidiline isik pole maksuvõla teate saamisest 20 päeva jooksul reageerinud, mitte võlgu olev summa.