Ennast igati seadusekuulekaks inimeseks pidav Raivo Hein maksis mullu ekslikult maamaksu nõutust 44 senti vähem. Aastaga kogus riik sellelt intressi 22% ehk 4 senti, mis on Heina sõnul hullumeelselt suur – nagu kiirlaenudel, kirjutab Äripäev.

Maksuameti pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul peab kiiret tulumaksu tagastust takistava maksuvõla suurus olema vähemalt 10 eurot. "Sellest väiksemate võlgnevuste puhul võib inimene loota, et enammakstud tulumaks jõuab kiirelt tema arvele," märkis ta.

Mis mõjutab kiiret tulumaksutagastust?

Maksuameti pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul saavad eelisjärjekorras kiire viie tööpäevase enammakstud tulumaksu tagastuse need inimesed, kes esitasid möödunud aastal tuludeklaratsiooni tähtajaks ja tasusid maksud õigel ajal.

Kui inimene on möödunud aasta 15. veebruarist kuni selle aasta 14. veebruarini hilinenud mõne maksu tasumisega või selle maksmata jätnud, siis läheb tema tagastusega veidi rohkem aega.

Võlgnevuse suurus peab olema vähemalt 10 eurot, sellest väiksemad summad tulumaksu tagastuse kiirust ei mõjuta ja samuti ei ilmu ka e-maksuametisse/e-tolli selle kohta teavitusteksti.

Levinuim põhjus, miks kiiret tulumaksu tagastust ei saada, on see, et maamaks on jäetud õigel ajal tasumata, samuti see, kui juurdemaksmisele kuuluv tulumaks ei ole õigel ajal tasutud.

Lisaks tuleks siin arvestada sellega, et kui abikaasad esitavad ühisdeklaratsiooni, siis on ka vastutus solidaarne ehk kui ühel abikaasadest on selles vahemikus tekkinud võlgnevus või ta on maksu tasumisega hilinenud, siis mõjutab see samuti tulumaksu tagastuse kiirust. FIE-de puhul võib tagastuse kiirust mõjutada lisaks see, kui sotsiaalmaksu juurdemaksmise tähtajast ei ole kinni peetud.

Seetõttu soovitame inimestel maksude tasumisel tähtaegu silmas pidada ja sellega vältida olukorda, kus enammakstud tulumaksu tagastust tuleb kauem oodata.

Loe pikemalt Äripäevast!