„Selgitasime ka koos tabeliga saadetud pressiteates, et tolliagentuuride tasutud maksusummad võivad sisaldada ka nende klientide maksukohustust ning et tasutud aktsiisisummad kajastuvad selle isiku maksuarvestuses, kes kauba tarbimisse deklareerib,“ selgitas ameti pressiesindaja Rainer Laurits Ärilehele.

„Seega on sellised juhtumid seotud peamiselt aktsiisikaupadega tegelevate ettevõtetega, sealhulgas alkoholi hulgimüüjad ja kütusemüüjad. Lisaks võib reaalselt makstud summa olla erinev, kui isik kuulub käibemaksugruppi, kus grupi esindusisik deklareerib ka teiste grupi ettevõte käibe ja tasub käibemaksu,“ lisas ta.

Maksuameti avaldatud andmed on Lauritsa kinnitusel täpsed ja esitatud vastavalt sellele, kuidas maksukohustuslased (väljaarvatud füüsilised isikud) on makse deklareerinud ja tasunud.

Liviko teatas reedel, et ettevõtte on augustis ja septembris Eesti riigile tasutud maksude koondsumma oli 9,86 miljonit eurot ehk enam kui 3,7 miljoni euro võrra suurem maksu- ja tolliameti avaldatud maksusummast.

Liviko ostab osaliselt aktsiisilao teenuse sisse koostööpartnerilt. Nimetatud 3,7 miljoni euro suurune vahe tuleb sellest, et AS Liviko ja aktsiisilao pidaja vahelise lepingu kohaselt deklareerib maksud viimane, kuigi kõik maksud maksab tegelikult AS Liviko, põhjendas ettevõte.

Maksu- ja tolliamet avalikustas oma veebilehel esmakordselt maksukohustuslaste tasutud maksude koondsummad, millest selgub muuhulgas, kes olid augustis ja septembris enim tööjõumakse ja makseid tasunud asutused.

Tasutud summad avalikustatakse edaspidi igale kvartalile järgneva kuu 10. kuupäevaks. Koondsummad avalikustatakse esimese kvartali, esimese poolaasta, üheksa kuu ja aasta seisuga.