Kommenteerib maksu- ja tolliameti maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi:

Kui eraisikust tööandja võtab endale eraisikust töötaja, peab ta töötaja registreerima töötamise registris ning töötajale tehtud väljamaksed deklareerima ja maksud tasuma. Töösuhte puhul on tööandja kohustatud sotsiaalmaksu maksma ja tulumaksu kinni pidama. Meie kodulehel on täpsemalt kirjas, millised on eraisikust tööandja kohustused.

Kui tegemist on võlaõigusliku teenuse osutamisega (käsunduslepinguga), mille puhul töötaja on iseseisev teenuse osutaja, siis tekib tulumaksukohustus töötajal endal, sotsiaalmaksu peab aga ka siis tasuma tööandja, samuti kinni pidama kohustusliku kogumispensioni makse.

Seega - ka eraisikust tööandja ja eraisikust töötaja suhte puhul on maksude tasumise kohustus tööandjal.

Kuna eraisikute puhul oli praktikas näha, et teadmised enda kui tööandja kohustustest olid väga madalad, sai loodud ettevõtluskonto süsteem, et muuta maksude tasumine eraisikute vahelistelt tehingutelt lihtsaks ja mugavaks. Ettevõtluskontot kasutades on maksukohustus töö tegijal. Kindlasti on siin maksutahte kontekstis veel suur töö teha, et inimesed teaksid ja oleksid valmis maksud tasuma, kui neil on lapsehoidja, töömees või mõni muu eraisikust abiline.

Loo taust:

Madis Milling päris eilsel seaduseelnõu arutelul Helmelt, kas on mõeldud ka riskikäitumistega inimestele, kes suure tõenäosusega võtavad teise samba raha välja ja kulutavad selle kohe ära. Selle peale ütles Helme, et tema kutsus endale majaehitusel appi Urmase-nimelise töömehe, kes pole sentigi makse maksnud.

"Urmas oli selline mees, kes minu meelest ei ole päevagi töötanud niimoodi, et tal oleks maksud makstud, ja keda absoluutselt ei huvita, mis ta pensionist saab. Kui ta 3-4 päeva oli töötanud, siis ta läks juba sõpradega kuhugile seda oma ränka tööd kuidagi lõõgastama," kirjeldas Helme.

"Loomulikult, kui ta siis lõpuks pensioniikka jääb, hakkab ta saama seda kõige väiksemat, kõige vaevasemat pensionit, aga ta on eluaeg harjunud piskuga läbi ajama. Küsimus ju selles asendusmääras ja küsimus kõiges selles, mida me teeme nende inimestega, kes ise oma tuleviku peale ei mõtle - mis me nendega ikka teeme, teeme täpselt seda, mis me tänasel päeval teeme: nälga ei lase surra," ütles Helme.

Reformierakondlane Jürgen Ligi kommenteeris seepeale sotsiaalmeedias, et rahandusministrina propageeris Helme ühtlasi eluviisi, kus pensioni- ja ravikindlustuse eest maksu ei maksta. "See tähendavat lihtsalt piskuga ära elamist tulevikus. Sama seisukoht on tal muidugi kogu pensionisüsteemi suhtes - inimene ise teab," teatas Ligi. Tema sõnul on ümbrikupalga maksmine tsiviliseeritud riikides selge põhjus tagasiastumiseks.

Martin Helme aga ütles riigikogu ees, et tuludeklaratsiooni täitmine on ikka töötaja enda kohustus ja tema tööandjana ei peakski selle eest muretsema.