Tallinnas Kotzebue tänavas asuvas büroos registreeris järjekorramasin eile kell 13.30 heleda kellahelinaga juba 350. kliendi. Teenindamist ootas büroo fuajees aga veel üle 70 inimese. Järjekord lookles uksest välja, otsapidi tänavale.

Maksuameti spetsialisti Õie Kiristeli sõnul on viimased nädalad alati kõige hullemad. Inimesed jätavad kõik viimasele minutile, ka maksude deklareerimise. “Mu 13-aastane tütar teenis suvel 100 krooni ja täitis ise oma deklaratsiooni internetis. Talle maksti raha kolme päeva jooksul tagasi. Tuleb välja, et lapsed on täiskasvanutest targemad,” lisas ta.

Hiline teatamine

“Esitasime deklaratsiooni juba ammu, kuid pidime veel tulema. Keegi pole selgitanud, et ka lasteaiatasu tuleb ära märkida. Oleksime varem tulnud, kuid maksuamet teatas sellest meile alles nüüd,” ütles koos lapsega deklaratsiooni täitma tulnud Jelena Stepanova (30).

Stepanova hinnangul peaks maksuamet inimestele deklareerimise lihtsamaks tegema. “Kui ma siia tulen, peaksid deklaratsiooni täitma maksuameti inimesed koos minuga. Ma vaatan üle, kirjutan alla ja lasen kasti. Mitte nii nagu praegu, et pistetakse paber kätte, kirjuta alla ja lase kasti – deklaratsiooni täitmine on väga keeruline, aga nõu antakse väga vähe,” lisas ta.

Kuigi ajalehe Viimsi Teataja toimetaja Kai Maran on igapäevane arvutikasutaja, tuli ta büroosse pabereid täitma. “Ma ei leidnud deklaratsiooni internetis üles. Ma vist ei osanud õigest kohast otsida. Püüdsin, kuid ikkagi ei leidnud seda, see on väga keeruline. Maksuamet võiks selle leidmise kuidagi lihtsamaks teha,” lisas ta.

Ka Sveta (27) püüdis deklaratsiooni internetis täita, kuid edutult. Tema sõnul oli mitu korda nii, et kui ta proovis, juhtus alati midagi interneti või arvutiga. “Inimestel jäävad ikka kõik asjad viimasele momendile. Nii ka minul. Nagu tavaliselt. Kogu aeg juhtub nii, kuigi kinnitan endale, et homme kindlasti teen ära,” ütles Sveta.

“Mul on deklaratsioon internetis ära saadetud, kuid tulin siia, sest pean veel lisadokumente esitama. Pärast internetis deklareerimist sain teate, et pean maksuametile lisapabereid esitama. Seda aga interneti teel teha ei saa,” ütles pool tundi järjekorras seisnud Jackline (26) ja lisas, et on maksuameti töökorraldusega rahul ja midagi ette heita tal ei ole.

Ühik 60 krooni

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Liis Plakk selgitas, et vastavalt maksukorralduse seaduse §154-le loetakse maksudeklaratsiooni tähtpäevaks esitamata jätmist maksuhalduri tegevuse takistamiseks, mille eest karistatakse rahatrahviga, mis on kuni 300 trahviühikut. Üks trahviühik on 60 krooni.

Kui inimene ei saanud või ei jõudnud tuludeklaratsiooni esitada objektiivsetel põhjustel, siis maksu- ja tolliamet trahvi ei määra. Trahvi ei määrata ka siis, kui isikul ei ole deklaratsiooni esitamise kohustust.

Eelmisel aastal hilines tuludeklaratsiooni esitamisega alla ühe protsendi maksumaksjatest.

Eile õhtuks oli e-maksuameti kaudu esitatud ligi 240 500 deklaratsiooni. Paberkandjal esitatud deklaratsioonidest on registreeritud üleeilse seisuga ligi 70 000 deklaratsiooni.