Tallinnas Kotzebue tänavas asuvas büroos registreeris järjekorramasin teisipäeval kell 13.30 heleda kellahelinaga juba 350. kliendi. Teenindamist ootas büroo fuajees aga veel üle 70 inimese. Järjekord lookles uksest välja, otsapidi tänavale, kirjutab Eesti Päevaleht.

Maksuameti spetsialisti Õie Kiristeli sõnul on viimased nädalad alati kõige hullemad. Inimesed jätavad kõik viimasele minutile, ka maksude deklareerimise. “Mu 13aastane tütar teenis suvel 100 krooni ja täitis ise oma deklaratsiooni internetis. Talle maksti raha kolme päeva jooksul tagasi. Tuleb välja, et lapsed on täiskasvanutest targemad,” lisas ta.

“Esitasime deklaratsiooni juba ammu, kuid pidime veel tulema. Keegi pole selgitanud, et ka lasteaiatasu tuleb ära märkida. Oleksime varem tulnud, kuid maksuamet teatas sellest meile alles nüüd,” ütles koos lapsega deklaratsiooni täitma tulnud Jelena Stepanova (30).

Neljapäeval on viimane päev, kui füüsiline isik saab esitada maksuametile deklaratsiooni oma eelmise aasta tulude kohta.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Liis Plakk selgitas, et vastavalt maksukorralduse seaduse §154-le loetakse maksudeklaratsiooni tähtpäevaks esitamata jätmist maksuhalduri tegevuse takistamiseks, mille eest karistatakse rahatrahviga, mis on kuni 300 trahviühikut. Üks trahviühik on 60 krooni.

Kui inimene ei saanud või ei jõudnud tuludeklaratsiooni esitada objektiivsetel põhjustel, siis maksu- ja tolliamet trahvi ei määra. Trahvi ei määrata ka siis, kui isikul ei ole deklaratsiooni esitamise kohustust.