Ärileht avaldab Marek Helmi pöördumise:

„Olen veendunud, et viimase kolme aasta jooksul on MTA meeskond just tänu kontrollipraktika põhimõttelisele muutmisele saavutanud tulemusi varimajanduse ohjamisel, alustades üle piiri veetava salakütuse, kasutatud autode, kütusepettuste ja mitmete muude teemadega.

Lisaks on töötamise register ja käibedeklaratsiooni lisa uuendused andud maksuhaldurile head tööriistad, millega tabada valemängijad ning anda ausatele ettevõtjatele võimalus konkureerida võrdsetel tingimustel.

Lisaks turu korrastamisele on kõik need ettevõtmised võimaldanud nautida ka oluliselt paremat maksulaekumist.

Valdav osa neist muudatustest on aga tulnud ettevõtjatega koostöös, kui mitte heakskiidul. Minu jaoks on väga oluline seoses teravalt esilekerkinud pahameelega ettevõtjatega koostööd mitte ohtu seada. Seetõttu palusin rahandusministril otsustada, kas on võimalik tekkinud olukorras jätkata ameti juhtimist.“

Marek Helm andis aastalõpu intervjuus Ärilehele mõista, et kui ameti tegevust hakatakse poliitiliselt mõjutama, astub ta tagasi.

Ärileht küsis eelmise aasta detsembris toimunud intervjuus, millised on maksuameti suhted poliitikutega – kas nad on abiks või teevad elu pigem keeruliseks?

"Maksu- ja tolliametit on õnnistatud sellega, et meiega ei tegeleta iga päev. Ühe riigiasutuse edu aluseks on see, kui ameti juhil ja tema meeskonnal lastakse tegutseda ega püüta nende asutust pidevalt veel omakorda juhtida. Niipea, kui ma tunnen, et poliitikud hakkavad mind ja MTA-d juhtima… Seda ma kindlasti ei lase," vastas Helm.

Maksuameti suhted ettevõtjate ja ka poliitikutega on teravamaks läinud just viimasel ajal, tipnedes eelmisel nädalal lahvatanud skandaaliga, kui MTA ametnikud hakkasid avalikes kohtades kontrollima juriidiliste isikute sõiduautode kasutamist.