"Arusaadav, et selles olukorras on rahavood peatunud või vähenenud. Meie roll on olla võimalikult paindlikud maksude suhtes. Oleme peatanud 1. märtsist kuni eriolukorra lõpuni intresside võtmise maksuvõlgadelt. Samuti pärast eriolukorra lõppu langeb intress maksuvõlgnevuselt poole võrra (0,06 protsendilt 0,03-le). Samuti saame seda ka nullini viia, kui on tarvis," loetles maksu- ja tolliameti juht Valdur Laid nende poolt ettevõtjatele tehtavaid leevendusi. Lisaks tekib ametile võimalus oluliselt paidlikumalt võlgnevuste ajatamiseks.

Ta pani ettevõtjatele südamele, et kõik esitaksid oma maksuinfot õigesti ja maksude tasumine on ka praegu väga oluline. "Siis saame teada, et millised muudatused majanduses toimuvad ning kogu meie tervishoid ja riik püsib maksuraha najal. 100 eurot maksuraha ehitab 100 euro eest riiki," rõhutas Laid.

Laid soovitas ettevõtjatele ka seda, et rahulikult läbi mõelda - kuna maksukohustuste ajatamisega intresside peatamise tõttu kiiret pole - millised on võimalikud valitsuse toetusmeetmed ja nende mõju ettevõtte arengule ja siis tulla oma probleemidega maksuameti poole.

"Järgneva paari kuu jooksul on olukord niivõrd kiiresti muutuv ja maksukohustustele intresse ei lisandu, nii et ei ole kiiret neid probleeme meiega otse lahendama tulla enne kui pilt on teie enda jaoks selgemaks muutunud." Maksude laekumise kohta ütles Laid, et kuna enamus maksavad 10. kuupäeval tööjõumakse ja ülejäänud ehk käibemaks ja aktsiisid makstakse 20. kuupäevaks ja seda veebruari laekumiste eest, siis maksuametil veel hetkel täit pilti pole.

"Võlgnevuste hulk on kuu aega varasemaga võrreldes umbes 40 miljonit eurot, mis moodustab suhteliselt väikese osa, 10% kuisest maksulaekumisest. Käibemaksu osas on jäänud summad ca 25 miljonit väiksemaks võrreldes riigieelarves prognoosituga. Tõelised šokid maksulaekumiste mõttes algavad aprillist."

Lisaks sulges MTA avaliku võlapäringu ja x-tee teenuste kaudu võlglaste massinfo väljastamise, kuna olemasolev info ei näita ettevõttest tavapärast ja adekvaatset majanduspilti. Riigihanke registri päringud jäävad töösse. Samal põhjusel ei avalda MTA oma koduleheküljel tasutud maksude, käibe ja töötajate arvu analüütikat.