Varasemast selgema aluse kaudseks maksukontrolliks on andnud mullu kehtiv suvest maksukorralduse seadus, mille alusel võib luksuslikku elu elavat, kuid ametlikult väikeseid sissetulekuid deklareerinud inimest maksustada hinnates tema kulutusi kaude.

Maksuameti peadirektori Aivar Sõerdi sõnul kasutatakse seda sagedamini isegi konkreetseid tõendeid omavate maksuotsuste juures lisakaalukeelena. Suurem pretsedent, mille suhtes on maksuamet väga lootusrikas on aga tulemas Viljandist.

Viljandi maksuameti direktor Kalju Mirka rääkis, et sellesisuline otsus on juba ühele Viljandis tuntud inimesele tehtud ja maksuameti keskaparaadi poolt õigeks kiidetud, kuid ära tuleb oodata veel ärimehe poolt ette võetud kohtutee tulemus. Maksunõue üle miljoni krooni maksva autoga ja silmanähtavalt üle palga, dividendide ja muude sissetulekutena deklareeritud tulude elava ärimehe vastu on umbes 2 miljonit krooni. Kõrge elustandardiga ärimehe nime keeldus Mirka veel kategooriliselt nimetamast. Uurimistöö, mida maksuametnikud teostasid oli aga enneolematult huvitav, tunnistas ta.

Maksumaksja tõi oma kaitseks sissetulekute allikaks kadunud isa poolt nõukogude ajal antud valuutakogused ning Eesti iseseisvumise algusaastatel tegutsenud äride tulud. “Tema toodud tulu allikate argumendid lükkasime riburada pidi ümber ning läksime isegi kuni 20 aastat tagasi toonastesse arhiividesse ja ametkondadesse ning tegime intervjuusid inimestega, kes analoogilistel tegevusvaldkondadel tegutsesid,” kirjeldas Mirka. “Tõendasime läbi ta isa töökohtade, et tal ei olnud võimalik sellist hulka valuutat teenida ning ka ta enda ärid täiskasvanuks saades olid 1990. algusaastatel tagasihoidlikud, pigem kahjumis.”

Äripäeva teatel on kaudse maksustamise teel sellise maksuotsuse saanud Eestis suuruselt viienda kange alkoholi tootja ASi Liiwi Heliis omanik ja rallisportlane Aivis Ohtla. “See kõik on nii värske ja alles algusjärgus, et ma isegi ei oska seda teemat praegu kommenteerida,” ütles Viljandis Ohtla ise eile. Ta ei soovinud täpsustada, millistele väidetele tuginedes maksuamet talle nõude esitas, kuid väitis, et summa kahe miljoni kroonini ei küüni.

Tema ettevõte Liiwi Heliis on Viljandimaal igati heas kirjas. Mullune netokäive ulatus 131 mln kroonini ja puhaskasumit teeniti 1,9 mln krooni võrreldes 2001. aasta vastavalt 119,7 ja 1,4 mln krooniga.